Borisov poziva sve stranke na formiranje ekspertske vlade

SOFIJA – Bugarski premijer Bojko Borisov Borisov, čija je stranka GRB osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali daleko od toga da samostalno formira vladu, predložio je sinoć ostalim strankama koje ulaze u novi parlament da „zakopaju ratne sekire“ i formiraju ekspertsku vladu.

„Nudim vam mir. Predlažem da ubacimo stručnjake, zaposlimo ljude, preuzmemo odgovornost i učinimo sve da Bugarska do decembra izađe iz pandemije i krene napred“, rekao je Borisov u video obraćanju na Fejsbuku, nakon juče održanih parlamentarnih izbora.

Istakao je da je to njegov predlog svima i da svi treba da razmisle kako mogu da se mobilišu.

„Radujte se jedan ili dva-tri dana, a zatim razmislite šta je stabilno, a šta ne. Da vidimo da li možemo da se ujedinimo u ime države. Do sada ste govorili da ljudi ne žele nas, nego vas, ali vi imate 5, 4, ili devet odsto glasova, a mi imamo 25 odsto“, poručioje Borisov.
Iako je njegova stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) prema izlaznim anketama osvojila najviše glasova, Borisov će imati poteškoća da se održi na vlasti, nakon porasta glasova na izborima u nedelju za stranke protiv establišmenta i antikorupcije, piše Rojters.

Izlazne ankete predviđaju da će GERB ostati najveća stranka u parlamentu, ali sa samo oko 25 odsto glasova, u poređenju sa 33,5 odsto koje je osvojila pre četiri godine.

Iza nje, opozicioni socijalisti i nova stranka protiv establišmenta koju je osnovao pevač Slavi Trifunov, međusobno su se nadmetali za drugo mesto, a još dve stranke koje su protiv Borisova takođe su presale cenzus za ulazak u parlament.

Demokratska Bugarska, jedna od najvećih snaga u masovnim protestima protiv Borisova prošlog leta, osvojila je nekih 10-11 odsto, pokazale su ankete.

Još jedna opoziciona stranka, „Ustanite! Mafija napolje“! ući će u sledeći saziv parlamenta.

Etnička turska stranka MRF osvojila je 10-11 odsto, pokazale su ankete, dok je nacionalistička stranka VMRO prešal cenzus od četiri odsrto.

Obe partije su bile saveznici vladajuće koalicije GERB.

Ne mogu se isključiti nedelje razgovora, pa čak ni novi izbori, što znači da će Bugarska, najsiromašnija članica Evropske unije, možda imati poteškoća u prisvajanju fonda EU za oporavak od korona virusa u iznosu od 750 milijardi evra, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.