U trendu

Božinović: Ne razmišlja se o popuštanju zaštitnih mera

ZAGREB – Hrvatska ne razmišlja o popuštanju epidemioloških mera, jer se, kako je naveo, vide naznake nečeg što bi mogao biti „treći talas“, izjavio je danas šef Nacionalnog štaba i ministar Davor Božinović, koji nije isključio ni pojavu novog soja korona virusa.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao da su trenutne brojke u Hrvatskoj nešto bolje, ali da se na osnovu analizirane situacije i u Evropi „vide naznake nečega što se već ponegde naziva i trećim talasom epidemije“.

Podsetio je da mnoge evropske zemlje ponovo ulaze u lockdown.

Hrvatska će, kazao je pažljivo pratiti sve trendove kako bi izbegli sličan razvoj u Hrvatskoj.

Dodao je da se ozbiljno uzimaju u obzir neka iskustva evropskih zemalja, a tu je, kazao je, i pojava novog soja korone, koji se otkriva u sve većem broju članica EU, pa nije isključeno da će pre ili kasnije biti otkriven i u Hrvatskoj.

„Takođe, moramo paziti na efekte potresa, Božića i Nove godine. U tom kontekstu još nismo doneli odluke, ali promišljanja o nekom popuštanju još nema“, naveo je Božinović.

Inače, u Hrvatskoj je do sinoć vakcinisano 13.798 osoba protiv novog korona virusa, od toga broja su 443 civilno stanovništvo.

U Sisku je vakcinisano više od 1.000 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.