U trendu

Brazil: Naloženo pokretanje istrage protiv Bolsonara

BRAZILIJA – Sudija brazilskog Vrhovnog suda Aleksandar de Moraeš naložio je da se pokrene istraga protiv predsednika Žaira Bolsonara, zbog toga što je tokom emitovanja uživo na više platformi društvenih mreža u oktobru rekao da vakcine protiv kovid-19 mogu povećati šanse za dobijanje AIDS-a.

Bolsonaro, koji je odbio da primi vakcinu, privremeno je suspendovan sa Fejsbuka i Jutjuba nakon svojih komentara, preneo je Rojters.

Odluka sudije Aleksandra de Moraeša usledila je kao odgovor na zahtev istražnog komiteta Senata, poznatog kao CPI, koji je u oktobru utvrdio da je Bolsonaro počinio devet krivičnih dela u vezi sa rukovanjem pandemijom korona virusa, uključujući zločine protiv čovečnosti.

CPI je već predao svoj izveštaj na otprilike 1.300 stranica kancelariji glavnog tužioca Brazila (PGR) u oktobru, iako malo ko očekuje bilo kakvu značajnu akciju s obzirom na to da je trenutnog glavnog tužioca u zemlji imenovao Bolsonaro.

U praksi, Moraešova odluka implicira da će on pomno nadgledati istragu o PGR-u, pošto Vrhovni sud ne sprovodi sopstvene istrage.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar