Brisel upozorio Sloveniju da izbegava pritiske na medije

Evropska komisija upozorila je danas Slovenačku vlast da odustane od bilo kog „pritiska“ na medije, a zbog odluke slovenačke vlade da suspenduje finansiranje nacionalne novinske agencije STA, koja je meta žestokih kritika konzervativnog premijera Janeza Janše.

„Javni mediji igraju posebnu ulogu u Evropskoj uniji i pozivamo sve zemlje članice da se uzdrže od svakog pokušaja vršenja pritiska na njih“, rekao je portparol Evropske komisije Kristijan Vigand, na dnevnoj konferenciji za novinare.

Upitan o odluci Ljubljane da prekine sredstva za STA portparol je rekao da odluku treba detaljno da ispitaju odgovarajuće nacionalne vlasti, i da će Evropska komisija pažljivo pratiti situaciju.

„Mediji treba da mogu da rade slobodno i nezavisno svuda u EU“, rekao je on.

Evropska komisija je takodje ocenila da ona ne treba da daje zeleno svetlo za takvo finansiranje zbog iznosa pošto joj se slovenačka vlada obratila o mogućem kršenju propisa konkurencije.

„Opšte uzev države članice mogu da pruže pomoć novinskim agencijama, kada ispunjavaju misiju opšteg interesa“, rekla je druga portparolka EU Arijana Podesta.

„Ako iznos ne prelazi odredjenu granicu pomoć može biti data direktno bez prethodnog obaveštavanja ili odobrenja Komisije“, rekla je ona.

Ljubljana je sa dva miliona evra godišnje finansirala agenciju, formiranu 1990. kada je zemlja odlučila da napusti Jugoslaviju.

Slovenačka vlada je najavila da prekida finansiranje agencije STA u decembru, objašnjavajući da uprava nije dala potrebne dokumente na računima firme. Sa svoje strane STA je odbila da daje informacije o zaposlenim i uredničkom radu, osudjujući udarac na slobodu medija.

Krajem decembra parlament je ipak usvojio član zakona u kome se traži da se agenciji isplate neisplaćena sredstva.

Ubrzo po stupanju na dužnost u martu, premijer Slovenije Janez Janša je na Tviteru kritikovao medije koji su doveli u pitanje njegovo rukovodjenje borbom protiv epidemije korona virusa. Janša je tada medije optužio za širenje lažnih vesti i služenje opoziciji.

Janša je u oktobru takodje na Tviteru naveo da je STA „nacionalna sramota“ jer je ta agencija dala više prostora intervjuu muzičara koji je kritikovao vladu nego sastanku koji je on imao sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.