Britancima koji žive u Španiji zabranjen poravak kući

MADRID – Nekim britanskim građanima koji pokušavaju da se vrate u svoje domove u Španiji, ovog vikenda zabranjeno je ukrcavanje na letove, a ostaje nejasno da li je razlog tome kovid-19 ili Bregzit, piše AP.

Kako se navodi, aviokompanije odbijaju dokumente koji su pre Bregzita bili valjani dokaz britanskog statusa rezidenta u Španiji.

Njihova muka dolazi usred povišenih ograničenja putovanja zbog varijante korona virusa koja je kriva za brže širenje zaraze u Velikoj Britaniji i ističe birokratske komplikacije proistekle iz britanskog odlaska iz Evropske unije.

I španske i britanske vlasti danas su saopštile da je zeleno obojena potvrda o državljanstvu EU sa stranim nacionalnim identifikacionim brojem koju je izdala Španija i dalje vazeća za britanske državljane sa prebivalištem u Španiji prema bilateralnim odredbama koje su usledile nakon povlačenja Velike Britanije iz bloka 31. decembra.

Ipak, putnici tvrde da Britiš ervejz i Iberija odbijaju da im dozvole ukrcavanje tokom poslednja dva dana. Aviokompanije, deo IAG grupe, nisu odmah odgovorile na zahteve AP za komentar.

Oko 300.000 britanskih državljana registrovani su kao stalni stanovnici u Španiji, iako je pre Bregzita još mnogo njih živelo stalno ili povremeno u zemlji, a da se zvanično nisu registrovali.
Nakon otkrića varijante korona virusa u Velikoj Britaniji, Španija je, kao i mnoge druge evropske države, zabranila sva putovanja sa britanskih ostrva, osim španskim državljanima i državljanima Ujedinjenog Kraljevstva sa pravom boravka.

Španija je uvela novi sistem za registraciju stalnih stranih stanovnika pod nazivom TIE, ali on je u zaostatku zbog velikog broja zahteva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.