Britanija: 30 mlrd funti subvencija privredi zbog epidemije

LONDON – Britanski ministar finansija Riši Sunak najavio je danas ogromna finansijska sredstva za ublažavanje ekonomskih posledica od koronavirusa predstavljajući svoj prvi budžet u parlamentu, izveštava Rojters,

Sunak je tom prilikom objavio plan podsticaja za preduzeća od 30 milijardi funti (39 milijardi dolara) i obećao da će biti preduzeto „sve što je potrebno“ za podršku ekonomiji.

Britanska agencija navodi da je Sunak, „odbacujući pošalice koje su u obraćanjima preferirali njegovi prethodnici u korist ozbiljnijeg tona primerenog zabrinjavajućem vremenu“, upozorio na mogući znatan ali privremeni uticaj epidemije na britansku privredu.

„Znam koliko su ljudi zabrinuti za svoje zdravlje, za zdravlje svojih najmilijih, za posao, prihode, svoja preduzeća, finansijsku sigurnost… A znam da se još više brinu kada uključe televizore i čuju priče o urušavanju tržišta i teškim vremenima koja dolaze“, rekao je on pred poslanicima.

Sunak (39) je takođe uputio apel za uspostavljanje jedinstva svih stranaka u parlamentu u borbi protiv epidemije i njenih posledica.

„Ova kuća (parlament) je uvek bila spremna da se ujedini, da gurne u stranu partijske politike i da deluje u nacionalnom interesu. To smo već radili. I znam da ćemo to ponovo učiniti“, poručio je britanski ministar finansija.

Sunak, bivši bankar u „Goldman Saksu“, postao je ministar finansija u haotičnim okolnostima prošlog meseca, kada je njegov prethodnik Sadžid DŽavid neočekivano podneo ostavku zbog zahteva premijera Borisa DŽonsona da otpusti svoj tim savetnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.