U trendu

Britanija glasa na regionalnim i lokalnim izborima

LONDON – Oko 50 miliona britanskih građana sa biračkim pravom glasa danas na lokalnim i regionalnim izborima, a izbor škotskih birača posebno bi mogao da ima ogromne posledice na budućnost Velike Britanije.

U Škotskoj se bira svih 129 poslanika škotskog parlamenta po mešovitom sistemu koji biračima omogućava da prvo glasaju za člana škotske oblasti ili izborne jedinice parlamenta i zatim da daju još jedan glas za političku stranku, preneo je Rojters.

Premijerka Škotske Nikola Stardžen izjavila je da se zalaže za održavanje novog referenduma o nezavisnosti Škotske ukoliko njena stranka osvoji većinu u parlamentu u Edinburgu, ali tek nakon što se reši pitanje pandemije i ostvari oporavak ekonomije, preneo je AP.

Birači u severnom gradu Hartlpulu biraju novog člana Vestminsterskog parlamenta pošto je poslanik Majk Hil podneo ostavku nakon što je optužen za seksualno uznemiravanje.

Žitelji Londona glasaju za gradonačelnika, a očekuje se da će ponovo biti izabran Sadik Kan.

Stanovnici Londona biraju i 25 članova londonske skupštine.

Održavaju se i izbori za gradonačelnike u mnogim britanskim regionima.

Birači u Velsu biraju 60 članova velškog parlamenta prema mešovitom sistemu, jedan glasački listić za izbornu jedinicu i drugi za stranku u regionu.

Na lokalnim izborima u Engleskoj birači odlučuju o više od 5.000 mesta u 143 engleska saveta.

Pojedini rezultati se očekuju sutra rano ujutru, a neki bi mogli da budu poznati tek u nedelju zbog restrikcija povezanih sa korona virusom.

Očekuje se da će više glasaca nego obično glasati poštom, dok je onima koji su se odlučili da odu na biračka mesta savetovano da ponesu sopstvenu olovku i nose masku. S obzirom da je tradicionalna kampanja od vrata do vrata ograničena zbog korona virusa strahuje se da će odziv birača biti mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.