Britanija: Nema dokaza da vakcina Astrazeneke nije delotvorna

LONDON – Nema dokaza da vakcina Astrazeneke protiv kovid-19 ne sprečava smrt ili ozbiljne bolesti, a Južna Afrika je samo privremeno zaustavila upotrebu vakcine, saopšteno je danas iz britanskog Ministarstva zdravlja.

Južna Afrika će zaustaviti upotrebu vakcine kompanije Astrazeneka u svom programu vakcinacije nakon što su podaci pokazali da pruža minimalnu zaštitu od blage do umerene infekcije izazvane dominantnom varijantom korona virusa u zemlji.

„Nema dokaza da ova vakcina nije efikasna u sprečavanju hospitalizacije i teških bolesti i smrti, što je na kraju krajeva ono što danas pokušavamo sa ovim vakcinama“, rekao je Edvard Argar iz Ministarstva zdravlja, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, dominantni sojevi u Britaniji nisu soj iz Južne Afrike, već prva varijanta virusa, a zatim Kent varijanta protiv koje je ova vakcina visoko efikasna.

Iako su hiljade pojedinačnih promena nastale dok virus mutira i evoluira u nove varijante, samo mala većina će verovatno biti važna ili će promeniti virus na primetan način, navodi Britanski medicinski žurnal.

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju naučnike i stručnjake za javno zdravlje su takozvane britanske, južnoafričke i brazilske varijante, koje izgledaju zaraznije od drugih, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.