U trendu

Britanija prati delta plus soj, potencijalno zarazniji

LONDON – Novi mutirani oblik korona virusa AI.4.2, koji neki nazivaju „delta plus“ mogao bi da se širi lakše od običnog delta soja, poručuju britanski stručnjaci.

Britanska agencija za zdravstvenu bezbednost (UKHSA) prebacila ga je u kategoriju „varijanta pod istragom“, kako bi pažljivije proučila ovaj mogući rizik.

Naučnici su uvereni da bi postojeće vakcine i dalje trebale dobro da deluju u zaštiti stanovništva, a iako Delta soj i dalje predstavlja većinu kovid infekcija u Velikoj Britaniji, slučajevi „delta plus“ ili AI.4.2 su u porastu, prenosi BBC.

Najnoviji zvanični podaci pokazuju da je 6 odsto slučajeva kovida ovog tipa, međutim stručnjaci upozoravaju da postoje neki rani dokazi da bi ona mogla da ima povećanu stopu rasta u Velikoj Britaniji u odnosu na običnu deltu.

„Ova podvrsta postala je sve uobičajenija poslednjih meseci, a postoje neki rani dokazi da bi ona mogla da ima povećanu stopu rasta u Velikoj Britaniji u odnosu na Deltu“, saopštila je UKHSA.

Za razliku od delte, Al.4.2 se još uvek ne smatra “zabrinjavajućom varijantom“, najvišom kategorijom koja se dodeljuje sojevima virusa prema njihovom nivou rizika.

Postoje hiljade različitih varijanti kovida koje kruže širom sveta, virusi mutiraju sve vreme, tako da nije iznenađujuće pojavljivanje novih verzija, a AY.4.2 je potomak delte, koji uključuje neke nove mutacije koje utiču na šiljasti protein S, koji virus koristi da prodre u naše ćelije.

Dr Dženi Haris, izvršna direktorka UKHSA poručula je da su preporuke za javno zdravlje iste za sve trenutne varijante, a vakcinacija, za one koji ispunjavaju uslove trećom dozom ili onom po potrebi, ostaje prvi savet, uz nošenje maske u prepunim zatvorenim prostorima .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar