U trendu

Britanska maloprodaja platila ceh zaključavanja u novembru

LONDON – Britanska maloprodaja oštro je pala prošlog meseca usled četvoronedeljnog zaključavanja u Engleskoj, tokom kojeg su bile zatvorene prodavnice neesencijalne robe, pokazali su današnji zvanični podaci.

Promet u trgovini na malo je pao u novembru za 3,8 posto, nakon oktobarskog rasta od 1,3 procenta, što je najveći pad od aprila kada su prvi put bile uvedene restriktivne mere zbog pandemije koronavrusa, izveštava Rojters.

Na godišnjem nivou, rast trgovine na malo se prošlog meseca prepolovio na 2,4 odsto sa nivoa od 5,8 procenata, saopštio je britanski Nacionalni zavod za statistiku.

Maloprodaja je bila jedna od retkih svetlih tačaka u britanskoj ekonomiji od izbijanja kovid pandemije, za koju Banka Engleske procenjuje da je uticala na pad bruto domaćeg proizvoda za više od 11 procenata tokom 2020. godine.

S druge strane, jutros objavljeno istraživanje o poverenju potrošača u decembru pokazalo je najveći skok u poslednjih osam godina, pošto su domaćinstva optimistično reagovala na vesti o uvođenju vakcina protiv koronavirusa.

Ipak, slika maloprodajnog sektora je vrlo mešovita – onlajn prodavci cvetaju, supermarketi beleže solidne rezultate, dok se mnogi prodavci odeće muče zbog zatvaranja trgovina u glavnim ulicama.

Prema podacima o inflaciji, objavljenim ove nedelje, cene odeće i obuće su zabeležile najveći pad u poslednjih deset godina, delom i zbog neuobičajeno velikih popusta za vreme „crnog petka“.

Britanska centralna banka procenjuje da će ekonomija u celini zabeležiti pad nešto veći od 1,0 posto u poslednjem kvartalu 2020. godine, malo blaži nego što se pribojavala pre mesec dana, ali istovremeno predviđa sporiji rast početkom 2021. godine zbog dugotrajnijih mera ograničenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.