U trendu

Britanska policija otvorila istragu o rasističkom nasilju

LONDON – Britanska policija pokrenula je danas istragu o rasističkom zlostavljanju trojice igrača crne puti, koji su propustili penale u porazu Engleske od Italije u finalu evropskog prvenstva.

Policija je osudila neprihvatljivo zlostavljanje Markusa Rašforda, Džejdona Sanča i Bukaja Sako i rekla da će istražiti uvredljive i rasističke objave na društvenim mrežama objavljene ubrzo nakon što je Italija pobedila u finalnoj utakmici, prenosi AP.

Fudbalski savez Engleske rekao je da je bio „zaprepašćen“ zbog „odvratnog ponašanja“ i dodao da društvene mreže treba da preduzmu mere kako bi svoje platforme oslobodile ove „grozne“ zloupotrebe.

„Učinićemo sve što je u našoj moći da pružimo podršku pogođenim igračima, istovremeno zahtevajući i najstrože moguće kazne za bilo koga ko je odgovoran“, rekli su u Savezu.

Sva tri igrača deo su mladog tima iz Engleske koji je nadaleko hvaljen zbog svoje raznolikosti i socijalne savesti.

Rašford je predvodio kampanju protiv siromaštva dece, koja je ubedila britansku vladu da obnovi besplatne ručkove za hiljade siromašne dece usred pandemije korona virusa.

Mural Rašforda na zidu kafića u južnom Mančesteru takođe je oskrnavljen nakon nedeljne utakmice.

Selektor Engleske Geret Sautgejt opisao je zlostavljanje upućeno igračima kao neoprostivo.

„Bili smo svetionik svetlosti u okupljanju ljudi, u tome da ljudi mogu da se odnose prema nacionalnom timu, a nacionalni tim se zalaže za sve i tako da zajedništvo mora da se nastavi“, rekao je Sautgejt.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan pozvao je kompanije društvenih mreža da učine više kako bi prestupnike pozvali na odgovornost.

„Apsolutno nema mesta za rasizam u fudbalu ili bilo gde drugde“, napisao je on u objavi na Tviteru.

Fejsbuk, koji je vlasnik Instagrama, rekao je danas da pokušava da ukloni štetni sadržaj što je brže moguće i ohrabrio ljude da koriste alate koje nudi za blokiranje zloupotrebe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.