U trendu

Britanska proizvodnja automobila na najnižem nivou od 1956

LONDON – Proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji pala je prošlog meseca na nov najniži nivo, pri čemu su pokazatelji za jul 2021. najgori mesečni rezultat u ovoj industriji od 1956. godine, objavilo je danas britansko Udruženje proizvođača i trgovaca motornih vozila (SMMT).

Prema saopštenju SMMT-a, u julu je proizvedeno samo 53.438 vozila, što je pad od 37,6 posto u odnosu na isti mesec 2020.

Globalna nestašica poluprovodnika, zatvaranje fabrika i odsustvovanje radnika sa posla zbog tekuće pandemije korona virusa glavni su uzroci pada proizvodnje, naveli su iz udruženja auto industrije, prenosiu CNBC.

Uprkos lošim julskim podacima, proizvodnja automobila u britanskim fabrikama je od početka godine do sada porasla za 18,3 procenta u odnosu na isti period 2020, kada su na snazi bile mere korona ograničenja zbog kojih ljudi nisu išli na posao.

U Ujedinjenom Kraljevstu je od januara 2021. do sada proizvedeno oko 552.361 automobila, ali je to i dalje za 28,7 posto ispod nivoa iz pretpandemijske 2019. godine.

Majk Hoz, izvršni direktor SMMT-a, naveo je u saopštenju da ove brojke „otkrivaju krajnje tešku situaciju sa kojom se britanski proizvođači automobila i dalje suočavaju“.

Velika Britanija proizvodi više električnih automobila nego ikada ranije, koji u sebi imaju znatno više čipova, a čija nestašica pogađa brojne industrije širom sveta.

Približno 26 posto automobila proizvedenih u julu u Britanij bilo je na električni ili na hibridni pogon, što je novi rekord, prema SMMT-u. Od početka godine, kako su naveli iz tog udruženja, britanske fabrike su proizvele 126.757 takvih automobila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.