Britanski epidemiolog: Potrebna akcija da sprečimo katastrofu

LONDON – Britanska vlada mora da uvede oštrija pravila lokdauna kako bi izbegla novi talas smrtnih slučajeva od posledica novog soja korona virusa, izjavio je danas vodeći britanski epidemilog i savetnik vlade Endru Hejvord pošto je Velika Britanija prijavila u ponedeljak rekordnih 41.385 preminulih od Kovida-19.

„Ulazimo u vrlo opasnu novu fazu pandemije i trebaće nam odlučna rano pokrenuta nacionalna akcija kako bi se sprečila katastrofa u januaru i februaru“, rekao je Hejvord, inače profesor epidemiologije zaraznih bolesti na Londonskom univerzitetskom koledžu.

Hejvard, koji je član savetodavnog tela britanske vlade za respiratorne bolesti, rekao je da novi soj Kovida-19, koji se lakše širi među ljudima, znači da je malo verovatno da su postojeće mere lokdauna u Engleskoj dovoljne da uspore širenje bolesti, prenosi Rojters.

On je takođe sugerisao da ima smisla da škole duži period budu zatvorene pošto broj obolelih nastavlja da raste, dodaje Indipendent.

Hejvard je govorio za BBC u vreme kada se britanski premijer Boris Džonson priprema da preispita mere u više stepena za Englesku i kada će se navodno još više miliona ljudi naći u područjima za koje će važiti četvrti stepen restrikcija, koji sada važi za oko 40 odsto stanovništva.

Ranije u toku ovog meseca Velika Britanija je postala prva zemlja na svetu u kojoj je otpočela vakcinacija protiv korona virusa vakcinom koju su razvile kompanije „Fajzer“ i „Astrazeneka“.

U Velikoj Britaniji je do sada potvrđeno preko 2,3 miliona slučajeva korona virus, a preminulo je više od 71.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.