U trendu

Britanski mediji: Čudan razvoj dogadaja ili zataškavanje istine o Borisu Džonsonu

Prijemu britanskog premijera Borisa Džonsona u bolnicu prethodio je čudan razvoj događaja, piše britanski list „Gardijan“, ističući da javnost sada preispituje navode Dauning strita, koji je uporno negirao da je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja premijera.

Kako objašnjava list, prve naznake da je Džonsonu lošije nego što tvrde njegovi saradnici i on pokazale su se već u četvrtak ujutru, kada je neimenovani izvor rekao da je u bolnici Sveti Tomas spreman krevet za premijera, čije se stanje pogoršalo tokom izolacije u prethodnih sedam dana u Dauning stritu.

Nije dugo trebalo da se glasine prošire.

Član parlamenta iz Konzervativne partije čuo je sličnu priču, ovog puta sugerišući da je Džonson već primljen u bolnicu, i to dojavio Gardijanu.

U odgovoru listu, pomoćnici Džonsona nedvosmisleno su tvrdili da se njegovo stanje nije pogoršalo.

Kako su naveli, on i dalje ima blage simptome, i nada se da će raditi od petka, kada mu istekne izolacija.

Oni su, takođe, negirali da je britanski premijer primljen u bolnicu Sveti Tomas.

Međutim, kada se večeras pojavila informacija da je Džonson primljen na intenzivnu negu, negiranja su postala upitna.

Džonson (55) je nedelju dana, otkako se pokazalo da je pozitivan na korona virus, proveo u stanu u Dauning stritu, dok je njegova trudna verenica Keri Sajmonds, kojoj takode nije dobro, sve više bila zabrinuta za njegovo zdravlje, dodaje Gardijan.

S druge strane, premijer je pokušavao da upravlja državom preko video-poziva i imejlova, ali je sve vreme kašljao i njegovo stanje se nije popravljalo.

U međuvremenu, raspoloženje u Dauning stritu sve više se pogoršavalo tokom „teške nedelje“, za vreme koje je bilo sve jasnije da se vlada bori da dostigne cilj od 10.000 testova na korona virus dnevno, što je čak podstaklo Džonsona da u sredu obeća da će se lično pozabaviti ovim pitanjem.

Ključni savetnici Džonsona, poput Dominka Kamingsa, takođe su bili bolesni i u izolaciji, dok je ministar zdravlja Met Henkok, koji je takođe imao simptome, kritikovan jer se vratio u četvrtak na posao.

U četvrtak popodne, nakon što su odbacili glasine o bolnici Sveti Tomas u Londonu, Dauning strit je sugerisao da se Džonson neće vratiti na posao u petak kako što je planirao ukoliko i dalje bude imao visoku temperaturu.

Kašalj nije spominjan, ali je portparol premijera rekao na dnevnom brifingu za novinare da će se Džonson vratiti na posao narednog dana ukoliko mu spadne temperatura.

To veče u 20 sati, uprkos izolaciji, Džonson se pojavio na vratima kako bi aplaudirao medicinskim radnicima.

Međutim, uprkos tome, glasine nisu prestale, a jedan izvor tvrdio je da je bolnica Sveti Tomas u pripravnosti jer se Džonsonu pogoršalo stanje, što je Dauning strit negirao.

U petak popodne, istina je počela da se razotkriva.

Zapušten, sa „peskom“ u glasu i očigledno bolestan, Džonson je objavio snimak u kom je rekao da se oseća bolje, ali i priznao da ne može da se skroz vrati na posao i da i dalje ima „manji simptom“, odnosno temperaturu.

U subotu je razgovarao sa novoizabranim liderom laburista Kirom Stramerom, kojeg je pozvao na brifing naredne nedelje o krizi, ali se u nedelju situacija očigledno preokrenula zbog njegovog zdravlja.

Oko 19.30 to veče Džonson je hitno prevezen u bolnicu.

Samo 90 minuta kasnije, Dauning strit je objavio da je Džonson primljen u bolnicu radi testiranja, po savetu lekara.

U ponedeljak, nedugo pre 20.30, objavljeno je da je Džonson primljen na odeljenje za intenzivnu negu u bolnici Sveti Tomas.

Više izvora navelo je da je Džonsonu bio potreban kiseonik kako bi mu pomogao sa disanjem, što, ističe Gardijan, Dauning strit nije negirao, mada je zvanični portparol rekao da su navodi ruskih medija da je priključen na respirator „dezinformacije“.

U ponedeljak uvece, ministar spoljnih poslova Dominik Rab, koji će privremeno preuzeti poslove Džonsona, ponovio je da je premijer komforno proveo noć i da je dobro raspoložen.

Sada su, kako navodi Gardijan, pojedini konzervativni poslanici zabrinuti da će izbegavanje Dauning strita da ukaže na ozbiljnost zdravstvenog stanja premijera, podriti poverenje javnosti u ono što govore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.