U trendu

Brnabic: Realno je da 2024 minimalac pokrije korpu

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da sa velikom sigurnošću može da kaže da će od 1. januara 2024. godine minimalna zarada dostići cenu potrosačke korpe.

Ona je rekla da je sigurna da bi to bilo postignuto ranije da nije pandemije korona virusa.

Brnabić je posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta posvećene utvrđivanju minimalca za sledeću godinu, odgovarajući na pitanje koliko je ovo izjednačavanje realno, navela da je samo građanima i privredi za otklanjanje posledica epidemije korona virusa iz budžeta dato osam milijardi evra.

„Sada je minimalna zarada dostigla oko 90 odsto minimalne potrošačke korpe i ovih desetak procenata zaista nije mnogo. Naročito ako ne bude nepredviđenih događaja kao što je bila pandemija, a i ako bude prilično sam sigirna da ćemo uspeti u tome“, rekla je premijerka.

Navela je da u prilog ovom optimizmu idu i brojke iz prošle godine, kada je u situaciji pada bruto domaćeg proizvoda za 1,1 odsto, minimalna zarada povećana za 6,6 procenata.

„Bila bih zahvalna našim privrednicima na tome da na minimalac ne gledaju kao na nešto gde mogu da računaju na smanjenje svojih troškova, već da minimalna zarada bude izuzetak a ne pravilo.Takođe bih volela da više prate neke poteze Vlade Srbije“, rekla je premijerka.

U tom smislu je navela da bi valjalo da ako država uvodi dualno obrazovanje, da se više privrednika uključi u to i ne čeka da samo država da naknade ili kao da kod programa „Moja prva plata“ i privreda izađe sa nekim novcem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.