U trendu

Broj zaposlenih u VB povećan u junu za preko 350.000 ljudi

LONDON – Broj zaposlenih na platnim spiskovima britanskih kompanija povećan je u junu za 356.000 osoba u odnosu na maj, što je najveći porast od početka pandemije korona virusa, pokazali su današnji podaci poreske uprave.

U delanostima pružanja smeštaja i pripreme i usluživanja hrane, koje su bile teško pogođene zaključavanjem tokom pandemije, registrovan je najveći broj novozaposlenih od čak 94.000 osoba, a slede administrativni i pomoćni poslovi sa 72.000 novih radnih mesta, prenosi Rojters.

Tokom tri meseca, do maja 2021, stopa nezaposlenosti je porasla na 4,8 posto, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku (ONS).

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su da će tromesečna stopa nezaposlenosti ostati na nivou od 4,7 procenata.

Današnji podaci britanske statistike takođe pokazuju da je na godišnjem nivou, do maja, zabeležen najbrži rast osnovnih zarada otkako se od 2000. godine vodi ta evidencija, ali je to poređenje iskrivljeno imajući u vidu da je pre godinu dana veliki broj slabo plaćenih radnika ostao zbog korone bez posla i da su zarade bile smanjene.

Prosečna nedeljna zarada u Britaniji, tri meseca do kraja maja 2021, porasla je u za 7,3 procenta u odnosu na isti period godinu ranije.

ONS je procenio da je rast prosečne nedeljne zarade, kada se isključi distorzija izazvana pandemijom, bio između 3,9 i 5,1 posto, odnosno između 3,2 i 4,4 procenta kada je rč o prosečnim zaradama bez bonusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.