„Brojevi su i dalje visoki, situacija nesigurna“

U Beogradu se iz dana u dan registruje smanjenje sumnji na kovid 19, nakon pregleda, kaže epidemiolog dr Predrag Kon.

To smanjenje ide sporije, nego što bi se očekivalo, dodao je Kon i naveo da se jasno uočava i smanjenje broja hospitalizovanih osoba.

“Virus je i dalje sa nama, brojevi su i dalje visoki , a situacija je, i pored poboljšanja nesigurna”, upozorio je, ipak, Kon na pres konferenciji.

U Srbiji je u poslednjih 24 sata testirana 6.251 osoba, do kojih je 236 pozitivno na korona virus.

Borba protiv virusa zajednička i zahteva jedinstvo

U zajedničkoj borbi protiv virusa moramo biti jedinstveni bez obzira na lične animozitete ili neke druge razloge i različitosti, poručio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon je, upitan za smenu infektologa i v. d. direktora novopazarske Opšte bolnice Lejle Ćeranić, rekao da ne zna neposredno o čemu se radi, pa nije u mogućnosti da da konkretan odgovor.

“Problema ima svuda, nismo mi bez problema i ne mogu tako nešto da kažem. Jedini način je da shvatimo da je u ovom trenutku virus glavni problem i da zajedno kakvi god sukobi postoje moramo da nađemo snage da te sukobe prevazilazimo. Ne izjašnjavam se po pitanju da li je jedna ili druga strana u pravu. Problemi se rešavaju ili oni postaju dublji“, ukazao je on.

Kon je istakao da samo zajedničkim snagama može biti vođena borba protiv virusa.

Na pitanje po kom kriterijumu su izabrana lica koja su pozvana na prijem za medicinske radnike u Novom Sadu, koje je organizovalo Ministarstvo zdravlja, i da li je to bilo rizično ponašanje organizovati tako nešto, Kon je kazao da ne zna ništa o tom skupu.

“Sve što se organizuje i gde ima više od 10 ljudi jeste nešto što je rizik koji ne bi trebalo da postoji. Ako je dobro isplanirano sa distancom i maskama onda je rizik smanjen“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.