U trendu

Bugarska na pragu otkrića leka protiv korone

Bugarski lekari su na pragu otkrića leka protiv virusa korona, rekao je ministar zdravlja te zemlje Kiril Ananijev.
Direktor izvršne agencije za lekove Bogdan Kirilov izjavio je da su bugarski istraživači među prvima sledili primer Australije i počeli da proučavaju svojstva leka „Ivermektin“ (koristi se za lečenje različitih infekcija, izazvanih parazitima).

„Bugarska je prva od zemalja EU koja je započela takva klinička istraživanja. Skoro odmah nakon nas sa istraživanjima je počela i Španija, zatim Brazil i SAD“, rekao je Kirilov na brifingu.

Klinička testiranja leka protiv korone započeta su u maju, a u njima učestvuje 30 pacijenata iz devet bolnica.

„Nadamo se da ćemo krajem meseca imati prve rezultate te grupe od 30 ljudi. Krajem jula, početkom avgusta imaćemo više informacija“, rekao je on.

U junu je predsednica upravnog odbora udruženja biotehnoloških i medicinskih kompanija Kristina Eskenazi izjavila da su bugarski preduzetnici na korak od otkrića molekula za lečenje virusa korona.

„To je komplikovan, skup i dug proces, ali mi se ne predaje i radimo 24 sata. Već imamo priznanje. Pozvani smo da se pridružimo velikim evropskim konzorcijumima u okviru evropskog programa“, izjavila je Eskenazi, izrazivši nadu da će Bugarska podržati istraživanja u toj oblasti.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.