Bugarski ugostitelji protestovali, traže otvaranje objekata

SOFIJA – Vlasnici restorana i njihovi zaposleni održali su danas protest ispred zgrade vlade u centru prestonice Bugarske, zahtevajući od vlasti da dozvoli njihovo ponovno otvaranje. Oni insistiraju da im se dozvoli da počnu da rade od 1. februara kako bi mogli da opstanu, dok vlada i lekari tvrde da nisu spremni da to dozvole pre 1. marta, prenosi BTA.

Protest su ogranizovala dva udruženja ugostitelja, a podržali su ih i zaposleni u noćnim klubovima, koji žele da im bude dozvoljeno da rade od 1. marta. Među učesnicima protesta bilo je i di-džejeva, agencija za organizovanje proslava i hotelskih radnika.

Demonstranti zahtevaju ostavku ministra zdravlja Kostadina Angelova zbog odbijanja da posluša njihove pozive za ponovno otvaranje. Oni navode da prioritet prilikom otvaranja imaju zdravstveni sektor, škole, sportske ustanove, a tek na kraju ugostiteljski sektor, i to navedenim redom.

Jedan od govornika na protestu rekao je da nijedno žarište korona virusa nije identifikovano u restoranima ili noćnim klubovima, kao i da istraživanja pokazuju da odsto ugostitelja želi da otvori svoje objekte.

Želeli bismo da pokušamo da otvorimo naše objekte uz osmeh i ples, a ukoliko to ne bude išlo, lako možemo da se vratimo na stroži pristup, rekao je jedan od govornika i dodao da njihova udruženja žele da nastave razgovore sa vladom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.