CdM:Borovinić Bojović ne priznaje kosovsku nezavisnost

PODGORICA – Ministarka zdravlja u novoj crnogorskoj vladi Jelena Borovinić Bojović danas je u dokumentu o novim merama protiv širenja korona virusa Kosovo označila sa zvezdicom, bez fusnote, što podgorički portal CdM smatra skandaloznim, jer je Crna Gora „priznala Kosovo kao nezavisnu državu“.

Portal piše da Crna Gora u zvaničnim dokumentima ne označava Kosovo zvezdicom, koja se, tumače, piše pod posebnim okolnostima, ukoliko Srbija insisitira na tome prilikom zvaničnih sastanaka čelnika više zemalja na kojima učestvuje i predstavnik Kosova.

Podsećaju da je Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost 2008, kao i da su crnogorski zvaničnici boravili u poseti Kosovu i, kako navode, „kosovski zvaničnici“ u Podgorici.

Portal dodaje da je u zvaničnim dokumentima prethodne crnogorske vlade, u skladu sa odlukom o priznanju, Kosovo pisano bez zvezdice.

„Inače, zvedica sa fusnotom se koristi kada taj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 (Saveta bezbednosti) Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde u Hagu o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti“, navodi portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.