Čečen (CINS): U Srbiji postoji cenzura, vlast da pusti novinare da rade svoj posao

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Branko Čečen ocenio je da je u Srbiji uvedena cenzura zaključkom Vlade po kojem opštine i gradovi, kao ni medicinske ustanove, ne smeju iznositi informacije o epidemiji korona virusa, već to može činiti samo vladin Krizni štab za suzbijanje te zarazne bolesti.

On je u autorskom tekstu naveo da je cenzura kad postoji državni organ koji odlučuje šta sme, a šta ne sme da se objavi.

„Zaključak Vlade, smatraju pravnici specijalizovani za oblast medija i slobode izražavanja, nije i zakon. Postoji razlika izmedju zaključka i uredbe, a posebno zakona. Zaključak Vlade, kažu eksperti za medijsko pravo, nije u skladu ni sa Ustavom, ni sa zakonima koji uredjuju ovu oblast, a posebno ne sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti“, naveo je Čečen a preneo CINS.

Ocenio je da, ukoliko bi svi novinari Srbije rešili da se pridržavaju tog zaključka, „gradjani neće o epidemiji znati ništa osim onoga što kažu ljudi koji su davali direktno suprotne, često štetne i svakako neodgovorne informacije, i koji bi morali da povrate poverenje velikog broja gradjana“.

„Neće znati ništa o zloslutnoj SMS poruci od Kriznog štaba korisnicima mobilnog operatera Telekom, ni o broju respiratora koji je sada ‘tajna’, ali nije, ali jeste, ali… Neće znati koliko imamo testova za ovaj virus, koji su to testovi, da li rade. Neće znati koliko je zaraženih zdravstvenih radnika, kojih nam je nedostajalo i bez epidemije, a ni kakvu su zaštitu imali i imaju uopšte“, ocenio je direktor CINS-a.

Istakao je da informisanost „smiruje gradjane i čini da se osećaju pripremljenijima za izazove, kakvi god da su“.

„Čak i da su informacije, recimo o rastu broja zaraženih, teške i uznemirujuće, sve je bolje od paranoičnog nagadjanja u zatvorenim stanovima u opustelim gradovima. A cenzura? Cenzura proizvodi dezinformacije, paranoju i paniku, rasplamsaće i tako veliko nepoverenje u ljude koji su govorili suprotne stvari o našim golim životima u rasponu od samo par nedelja“, naveo je Čečen.

Pozvao je vlast Srbije da „puste novinare da rade“, navodeći da je to „u interesu svih“.

„Pronaći ćemo probleme koje treba rešiti i trebalo bi da nam se zahvali neko na tome, a ne da nas hapse. Od odluka koje donosite sada, dragi članovi Vlade Srbije, zavisi kakvo društvo će se suočiti sa nečim što se može opisati samo kao izuzetno velika kriza posle epidemije. Ovo nije Kina. Po Ustavu“, dodao je direktor Centra za istraživačko novinarstvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.