U trendu

Čelnik SZO-a rekao šta treba uraditi ako želimo da se pandemija završi 2022.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uputila je upozorenje uoči božićnih praznika zbog ubrzanog širenja omikron varijante koronavirusa.

„Bolje je otkazati okupljanja nego život“, rekao je na pres konferenciji čelnik STO-a Tedros Adanom Gebrejesus, dodajući da „treba doneti teške odluke“.

„U nekim slučajevima to će značiti otkazivanje ili odlaganje okupljanja i događaja“, rekao je.

„Svima nama je dosta ove pandemije. Svi mi želimo da provedemo vreme s prijateljima i porodicom. Svi mi želimo da se vratimo normalnom životu“, rekao je.

„Pandemija bi mogla da se okonča ove godine“

„Najbrži način da to postignemo je da donesemo teške odluke kako bismo zaštitili sebe i druge“, dodao je.

Tedros je dodao da bi pandemija mogla da se završi ove godine ako 70% populacije u svakoj zemlji sveta bude vakcinisano do sredine godine.

Izjava čelnika SZo-a stiže u trenutku u kojem su zdravstveni stručnjaci ustvrdili da je omikron postao dominantan među novim slučajevima zaraze u SAD-u.

„Postoje čvrsti dokazi da se omikron širi značajno brže od delte“

„Sada postoje čvrsti dokazi da se omikron širi značajno brže od delta varijante. I veći su izgledi za infekciju ili ponovnu infekciju ljudi koji su se vakcinisali i onih koji su se oporavili od koronavirusa“, rekao je Gebrejesus.

Dodaje i da se Kina, u kojoj je, kako se veruje, epidemija počela 2019. godine, mora javiti sa relevantnim podacima i informacijama.

“Moramo da nastavimo dok ne saznamo poreklo, moramo da se trudimo snažnije jer treba da učimo iz onoga što se ovog puta dogodilo kako bismo bili bolji u budućnosti”, zaključio je Tedros.

Stroge mere širom sveta

Niz zemalja, uključujući Francusku i Nemačku, pooštrile su restrikcije i uvele putna ograničenja kako bi pokušale da uspore širenje nove varijante. Holandija je uvela strogi lokdaun koji će trajati za vreme božićnih praznika.

Bela kuća je juče poručila da predsednik Džo Bajden ne planira da uvede lokdaun, a vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, Entoni Fauči, ranije je upozorio da bi putovanja za Božić mogla da ubrzaju širenje omikrona čak i među potpuno vakcinisanim.

Glavna naučnica SZO-a Somja Svaminatan rekla je da omikron varijanta uspešno izbjegava neke odgovore imunološkog sistema, što znači da bi buster doze vakcine trebalo davati ljudima sa slabijim imunim sistemima.

Stručnjaci: Ne verujemo da će sve vakcine postati potpuno neefikasne

Omikron, izgleda, bolje izbegava antitela čije stvaranje podstiču neke vakcine, ali postoje i drugi oblici imuniteta koji mogu sprečiti zarazu i bolest, ističu stručnjaci SZO-a.

„Ne verujemo da će sve vakcine postati potpuno neefikasne“, rekla je Saminatan. Stručnjak SZO-a Abdi Mahamud dodao je: „Premda vidimo smanjenje broja neutralizujućih antitela, gotovo svi podaci pokazuju da T ćelije ostaju nepromenjene, a to nam zaista treba.“

Te ćelije mogu sprečiti teške oblike bolesti napadajući zaražene ćelije. Saminatan je dodala da je još prerano da bi se mogao doneti zaključak da je omikron varijanta blaža od drugih varijanti koronavirusa i upozorila da bi moglo doći do preopterećenja zdravstvenih sistema.

„Nije pametno opustiti se“

„Verovatno nije pametno opustiti se i misliti da je to blaga varijanta, da neće izazvati tešku bolest, jer mislim da će s obzirom na to kako broj zaraženih raste, svi zdravstveni sistemi biti pod pritiskom“, rekla je Svaminatan. Objasnila je da se percepcija da je omikron blaži bazira na početnim podacima iz delova Južnoafričke Republike koji bi mogli da budu zavaravajući jer se stanovništvo tamo već u velikom procentu zarazilo i steklo određeni imunitet.

Stručnjaci SZO-a istakli su da nadu u kraj pandemije budi razvoj druge i treće generacije vakcina, dalji razvoj lekova i druge inovacije. Pandemija je do sada odnela više od 5.6 miliona života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar