U trendu

Cena Brenta blizu 52 dolara po barelu

LONDON – Cene nafte porasle su danas nadomak 52 dolara po barelu, jer su potpis američkog predsednika Donalda Trampa na zakon o budžetu i paketu ekonomske pomoći i početak evropske kampanje vakcinacije protiv koronavirusa odagnali zabrinutosti investitora vezane za slabu kratkoročnu tražnju.

Severnomorska nafta Brent je ojačala za 68 centi ili 1,3 posto, na 51,97 dolara za barel na trgovanju u 10:20 časova po srednoevropksom vremenu, pri čemu je na trenutka zabeležila čak nivo od čak 52,02 dolara, javlja Rojters.

Američka WTI sirova nafta je porasla za 69 centi ili 1,4 procenta, na 48,92 dolara.

„Potpisivanje američkog zakona o podsticajima, uz mogućosto povećanja njegoviog obima, trebalo bi da podupre cene nafte u tekućoj skraćenoj trgovačkoj sedmici“, ocenjuje DŽefri Halej, analitičar u brokerskoj firmi Oanda.

Nafta se oporavila sa istorijskog minimuma zabeleženog početkom ove godine, kada je pandemija novog koronavirusa pokosila tražnju.

Cena Brenta je 18. decembra čak dostigla 52,48 dolara, najviši nivo od marta, ali je pojava nove varijante virusa, koja je prvo registrovana u Britaniji a nakon toga otkrivena i u drugim zemljama, dovela je do ponovnog uvođenja ograničenja kretanja, što je pogodilo kratkoročnu potražnju i izvršilo pritisak na cene „crnog zlata“.

U fokusu tržišnih aktera je sada predstojeći sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika 4. januara. Ova neformalna alijansa, polupalno nazvana OPEK+, polako ublažava rekordno redukovanje proizvodnje koje je sprovodila ove godine s ciljem uravnoteženja tržišta.

Britanska agencija podseća da je OPEK+ planirao da poveća proizvodnju za 500.000 barela dnevno u januaru i da sa sada nema znakova da se koleba u pogledu budućeg povećanja ponude.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.