Centar Gamalej i AstraZeneka potpisali memorandum o saradnji

MOSKVA – Ruski Nacionalni istraživački centar „Gamalej“, anglo-švedska farmaceutska kompanija „AstraZeneka“, Ruski fond za direktne investicije i kompanija „R Farm“ potpisali su memorandum o saradnji u borbi protiv virusa korona.

„Ovakav odnos prema partnerstvu danas može da posluži kao dobar, ubedljiv primer udruživanja naučnih snaga, tehnologija, investicija radi zajedničkog cilja – zaštite života, zdravlja i bezbednosti miliona ljudi na planeti“, rekao je u onlajn obraćanju predsednik Rusije Vladimir Putin i čestitao stranama na potpisivanju dokumenata.

Direktor Centra „Gamalej“ Aleksandar Gincburg objavio je početak zajedničkih kliničkih ispitivanja kombinacije ruske vakcine „Sputnjik V“ i preparata AZD1222, koji su razvili „AstraZeneka“ i Univerzitet u Oksfordu.

On je rekao da zajednička klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona neće zahtevati mnogo vremena i velikih ulaganja, pošto su vakcine slične.

Obe vakcine napravljene su na osnovu adenovirusnih vektora, u koje je ugrađen protein korona virusa.

Adenovirusi su pri tom lišeni sposobnosti replikacije.
Gincburg je rekao da komponenta „Sputnjika Ve“, koja je pokazala srednju efikasnost veću od 91,4 odsto (i 100 odsto u teškim slučajevima oboljenja), može da pojačati imunološki odgovor kod vakcinisanih preparatom AZD1222, čija je prosečna efikasnost prethodno procenjena na 70,4 odsto.

Izvršni direktor AstraZenece Paskal Sorio izjavio je da će kombinacija dva leka omogućiti fleksibilnost programa vakcinacije.

„Ovo će biti jedinstvena saradnja u svetu između dva proizvođača vakcina i nadam se da će nam ovo omogućiti najbolju zaštitu“, rekao je Sorio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.