Češka: Pandemija „nokautirala“ potrošnju piva

PRAG – Pandemija korona virusa loše je uticala na potrošnju piva u Češkoj, čiji su građani poznati po velikoj „ljubavi“ prema tom napitku.

Prosečna potrošnja po osobi pala je za sedam litara, na 135 litara u prošloj godini, što je najniži podatak od 60-ih godina prošlog veka, prema podacima Českog saveza proizvođača piva.

Šef sindikata František Samal je rekao da nikada nije doživeo takvu krizu i da je 500 pabova moralo trajno da zatvori svoja vrata, a da se ove godine očekuje zatvaranje još više stotina pabova, prenosi agencija AP.

Barovi i restorani bili su zatvoreni tokom nekoliko meseci pošto je pandemija korona virusa pogodila zemlju u martu prošle godine.

Na pad potrošnje piva uticala je i zabrana pijenja alkohola u javnosti i otkazivanje sportskih, kulturnih i drugih događaja.

Ukupna proizvodnja piva u zemlji opala je za 6,9 odsto na 20,1 milion hektolitara, dok je izvoz piva opao za 381.000 hektolitara na oko 5 miliona hektolitara, što je prvi pad nakon devet godina rasta.

Češka Republika je jedna od evropskih zemalja koja je najteže pogođena kovidom-19.

U toj zemlji, sa populacijom od 10,7 miliona, prijavljeno je preko 1,6 miliona slučajeva kovida-19, uključujući 28.640 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.