U trendu

Češka: Više od 25.000 novozarazenih, rekordan broj

PRAG – Češka je danas prijavila najveći dnevni porast novih infekcija kovida-19, jer je broj slučajeva prvi put premašio 25.000, što je izvršilo dodatni pritisak na bolnice.

Češko ministarstvo zdravlja prijavilo je 25.864 novih slučajeva korona virusa, dok je broj hospitalizovanih obolelih od kovida skočio na oko 5.600, sa manje od 1.000 pre mesec dana, prenosi agencija Rojters.

To je i najveći broj od aprila, ali ispod je maksimuma od 9.551.

Bolnice u nekim češkim regionima suočene su sa većom navalom pacijenata nego u prethodnom talasu, a jedan istočni region je juče najavio mere za ograničavanje društvenog života na dve nedelje.

Zemlja sa 10,7 miliona stanovnika ima četvrtu najveću stopu zaražavanja kovidom u svetu po glavi stanovnika, prema podacima portala “Our World in Data”, jer je Evropa ponovo epicentar pandemije.

Češka vlada je nedavno uvela nove mere koje zabranjuju nevakcinisanim ljudima da posećuju restorane, bioskope i druge usluge poput frizera, sa ciljem da poveća broj vakcinisanih budući da u vakcinaciji zaostaje za mnogim zemljama u Evropskoj uniji.

Odlazeća češka vlada želi i da uvede obavezne vakcine za osobe starije od 60 godina i neke profesije, poput zdravstvenih radnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar