U trendu

Članice G7 traže od Rusije da preduzme mere protiv odgovornih za sajber napade

Članice Grupe sedam najrazvijenijih država sveta (G7) zatražile su od Rusije da preduzme mere protiv odgovornih za izvodjenje sajber napada.

„Potrebno je da Moskva prekine destabilizujuće ponašanje i maligne aktivnosti, i da pokrene istragu upotrebe hemijskog oružja na svom tlu“, navodi se u saopštenju lidera G7 nakon trodnevnog samita u Velikoj Britaniji.

Ta pitanja našla su se u centru pažnje nakon sajber napada na kompaniju Kolonijal pajplajn, jednog od najvećih distributera nafte u SAD, i posle ometanja poslovanja američkog distributera mesa Džej-Bi-Es (JBS) na području Severne Amerike i Australije, prenosi Glas Amerike.

Poziv na istragu upotrebe hemijskog oružja upućen je zbog trovanja vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nervnim agensom novičok.

Lideri članica G7, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Kanade i Japana, izrazili su zabrinutost u zajedničkom saopštenju zbog konstantnih napada beloruskog režima na ljudska prava.

Od Kine su zatražili da omogući stručnjacima Svetske zdravstvene organizacije „pravoremenu, transparentnu, stručnu i na naučnoj osnovi zasnovanu istragu“ porekla korona virusa.

Traži se i poštovanje prava, sloboda i visokog stepena autonomije kineske teritorije Hongkong.

Lideri G7 su podržali održavanje Olimpijskih igara u Japanu, uz ocenu da bi ono bilo znak globalnog jedinstva u prevazilaženju posledica pandemije korona virusa.

Naveli su da će biti povećano finansiranje koje treba da doprinese smanjenju štetne emisije gasova i pomogne prelasku na korišćenje čistije energije.

„Upotreba uglja za proizvodnju električne energije najveći je uzrok emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte. Naglašavamo potrebu prestanka ulaganja u proizvodnju uglja nesmanjene kaloričnosti i obavezujemo se da ćemo do kraja 2021. okončati direktnu državnu pomoć proizvodnji električne energije od termalnog uglja“, stoji u saopštenju.

Precizirano je da će se države usredsrediti na upotrebu tehnologija kojima se više vodi računa o životnoj sredini.

Grupa sedam najbogatijih demokratija juče je predstavila infrastrukturni plan za zemlje u razvoju koji bi trebalo da konkuriše kineskoj inicijativi „Pojas i put“, vrednoj više hiljada milijardi dolara.

Američki predsednik Džozef Bajden i drugi lideri članica G7 nadaju se da će inicijativa „Izgradimo bolji svet“ (Build Back Better World) pomoći izdvajanju 40 hiljada milijardi dolara, koliko je potrebno zemljama u razvoju do 2035. godine.

Lideri država G7 su saglasni da je pretnja od sve agresivnije Kine realna, ali imaju različite stavove o tome kako na nju treba odgovoriti, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Italija, Nemačka i Evropska unija oklevaju da zauzmu oštriji stav prema Kini i radije bi se usredsredili na „kooperativnu prirodu odnosa“.

SAD, Velika Britanija, Kanada i Francuska žele aktivniji pristup, dok je Japan po svemu sudeći najneodlučniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.