Crna Gora krajem januara dobija kinesku vakcinu

PODGORICA – Crna Gora će krajem januara dobiti dovoljne količine Sinofarmove vakcine protiv korona virusa, dogovoreno je na sastanku između visokih predstavnika ove kineske kompanije i ministarke zdravlja Crne Gore Jelene Borovinić Bojović.

Ministarka je tokom onlajn sastanka zahvalila kineskim partnerima na ažurnosti i brizi koju su pokazali tokom intenzivnih pregovora u prethodnom periodu, a koji su rezultirali konačnim dogovorom da u Crnu Goru u najskorijem roku Sinofarm isporuči respektabilne količine vakcine koja će biti dostupna crnogorskim građanima, navodi se u saopštenju crnogorskog Ministarstva zdravlja, prenele su podgoričke „Vijesti“.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore, kako se dodaje, je u završnoj fazi bilateralnih pregovora i sa ostalim proizvođačima vakcina protiv korona virusa.

I ostaje pri ranije izrečenom stavu da će prva vakcina kojom će započeti imunizacija u Crnoj Gori biti sa evropskim sertifikatom, te da se radi o Fajzerovoj vakcini.

Takođe, nastavljen je dijalog koji Crna Gora ima i u okviru KOVAKS inicijative, tako da će crnogorski građani imati na raspolaganju dovoljne količine vakcina kako bi imunizacija protiv SarsCov2 infekcije bila na visokom nivou, zaključuje se u saopštenju.

Efikasnost Sinofarm vakcine je, u zavisnosti od izveštaja, između 80 i 86 odsto.

U pitanju je klasična vakcina napravljena po starom principu, što znači da je napravljena od umrtvljenog virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.