U trendu

Crna Gora uvodi strožije mere

Crnogorske zdravstvene vlasti predložiće uvođenje strožih mera nakon što je utorak registrovano 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše u jednom danu u poslednja dva meseca.

Zemlja je zbog pada broja obolelih gotovo potpuno ukinula sve epidemiološke mere, osim što je za koncerte, noćne klubove i druga masovna okupljanja trebalo pokazati potvrdu o vakcinisanju ili negativni PCR test.

Kako je najviše novoobolelih u turističkim mestima, zdravstvene vlasti zapretile su vlasnicima kafića i restorana da će se kršenje epidemioloških mera strogo kažnjavati novčano i zatvaranjem objekata na tri dana. Ako jedan objekt više puta prekrši epidemiološke mere, zatvara se na 15 do 30 dana, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Crna Gora je sredinom aprila počela da ukida epidemiološke mere koje su potpuno liberalizovane početkom letnje turističke sezone. U zemlji trenutno boravi više od 100 hiljada turista, pokazuju vladini podaci.

U ministarstvu zdravlja ipak smatraju da je epidemiološka situacija zasad stabilna s prosječno 30 novoobolelih, što je između 1.5 posto i 2.3 posto dnevno testiranih, prenose mediji u regionu.

Crna Gora nije potvrdila delta varijantu koronavirusa na svojoj teritoriji, ali su epidemiolozi upozorili da nagli porast broja obolelih možda ukazuje da se nova opasnija varijanta pojavila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.