U trendu

Crni dan u Londonu: Dva tinejdžera preminula od koronavirusa

Dva, naizgled, zdrava tinejdžera preminula su u Londonu u razmaku od par dana od posledica koronavirusa.

Žrtve su 13-godišnji učenik iz Brikstona, Ismail Muhamed Abdulvahab i 19-godišnji pomoćni kuvar iz Italije, Luka di Nikola.

Ismail je u četvrtak počeo da pokazuje prve simptome i zbog otežanog disanja hitno je prebačen u bolnicu. Tamo je sutradan utvrđeno da je pozitivan na koronavirus i stavljen je na respirator, a zatim i u indukovanu komu. Nažalost, u ponedeljak ujutru je preminuo u bolnici King’s College. Zbog visokog rizika od zaraze virusom Covid-19, porodica nije bila uz dečka u najtežim trenucima.

– Užasno smo potreseni njegovom smrću. Koliko znamo, on nije imao nikakvih zdravstvenih problema – rekao je u izjavi za medije porodični prijatelj preminulog Ismaila.

U akciji prikupljanja novčanih sredstava za sahranu tinejdžera koja je pokrenuo koledž Madiah na stranici GoFoundMe, do sada je prikupljeno preko 24.000 funti, iako je cilj bio 4.000 funti.

Drugi preminuli tinejdžer, rodom iz Nereta u centralnoj Italiji, takođe je, prema rečima porodice, bio veoma zdrav i Zavod za javno zdravlje Velike Britanije potvrdio da nije imao zdravstvenih problema.

Prošlog četvrtka je prevezen je u bolnicu u Ajfildu u severnom Londonu, ali je 30 minuta po prijemu preminuo, od upale pluća.

Lukin otac, Mirko, rekao je za La Republiku da je njegov sin bio zaražen virusom i da je porodica od britanskih zdravstvenih ustanova primila mejl u kome se navodi da je bris uzet posle smrti to potvrdio.

Prema najnovijim podacima u Velikoj Britaniji zaraženo je preko 25.000 ljudi, dok je broj preminulih veći od 1.800. Samo za poslednja 24 časa preminulo je 393 ljudi zaraženih koronavirusom.

Najmlađa žrtva Covida-19 u Evropi je 12-godišnja devojčica iz Belgije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.