U trendu

Crta: Vlada, Krizni štab i RIK da se izjasne da li postoje epidemiološki uslovi za referendu

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) pozvao je danas Vladu Srbije, republički Krizni štab za suzbijanje pandemije korona virusa i Republičku izbornu komisiju (RIK) da se hitno izjasne o uslovima i merama za održavanje najavljenog referenduma, zbog povećanja broja novozaraženih u poslednjih nekoliko dana.

„Verujemo da briga za zdravlje gradjana mora da bude apsolutni prioritet i zato je neophodno da se gradjanima garantuje bezbedno okruženje u kojem mogu da iskoriste svoje biračko pravo“, navodi se u saopštenju Crte.

Ističući da znaju da nisu ni kompetentni, ni pozvani da donose procenu epidemiološke situacije iz Crte su naveli da su zbog toga zatražili od nadležnih državnih organa da „s punom odgovornošću iznesu jasan stav o tome u kojoj meri glasanje predstavlja rizik za javno zdravlje i kakve će mere zaštite preduzeti“.

„Crta će stav i preporuke nadležnih organa uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o tome da li će posmatrati predstojeći referendum“, naveli su iz te organizacije.

Referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosudja zakazan je za 16. januar, a gradjani će se na referendumu izjašnjavati na više od 8.000 glasačkih mesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar