Da li će Rusi praviti Sputnjik u svojoj fabrici u Baravskoj?

BERLIN – Nemačka radna grupa za vakcine razgovaraće sa proizvođačima ruske vakcine Sputnjik V protiv kovid-19, između ostalog i o mogućnosti otvaranja dodatnih proizvodnih pogona u Nemačkoj, izjavio je danas izvor iz nemačke vlade za Rojters.

Neimenovani izvor nije izneo druge detalje.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan potvrdio je u sredu da će Berlin započeti bilateralne razgovore sa Rusijom oko dogovora o nabavci vakcine.

Špan je u razgovoru za Radio VDR rekao da će bilateralni razgovori biti fokusirani na kolicine koje bi proizvođači vakcine
mogli da isporuče i kada.

„Znate, u četvrtom kvartalu ili 2022. možda će nam i dalje biti potreban Sputnjik V, ali da bismo zaista napravili razliku u sadašnjem trenutku, isporuka bi trebalo da dođe u naredna dva do četiri-pet meseci, inače ćemo imati više nego dovoljno vakcina u svakom slučaju“, rekao je Špan.

Ruski proizvođač lekova R-Farm saopštio je da će moći da
proizvede rusku vakcinu Sputnjik V u svojoj fabrici u južnoj nemačkoj pokrajini Bavarskoj nakon što je odobri Evropska agencija za lekove (EMA).

Nemački proizvođač vakcina IDT Biologika, takođe, pregovara o mogućoj proizvodnji vakcine, ali za sada nije postignut dogovor.

Premijer Bavarske Markus Zeder najavio je juče da će ta nemačka pokrajina kupiti 2,5 miliona doza ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V, ako ona dobije odobrenje Evropske agencije za lekove.

Ministar ekonomije severoistočne države Meklenburg-Vorpomern izjavio je da njegova držana planira da naruči milion doza Sputnjika V po ceni od 10 miliona evra, koje će platiti savezna vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.