U trendu

Da li je vakcina protiv korone sigurna za one koji uzimaju razređivače krvi

Generalno, vakcina je sigurna za ljude koji uzimaju razređivače krvi poput varfarina ili drugih antikoagulansa, ali treba da obavestite osobu koja vam daje vakcinu da uzimate antikoagulant. Kao i kod svake injekcije, postoji određeni rizik od krvarenja koji, potencijalno, može biti naglašeniji u ovoj kategoriji ljudi.

Injekcije u vaš mišić nadlaktice mogu izazvati krvarenje malo više od injekcija koje se daju pod kožu, ali manje od onih koje se daju u venu. Ako uzimate razređivač krvi kao što je varfarin ili novi anticoagulant (NOAC), biće potrebno više vremena da se krvarenje s mesta uboda zaustavi. Imate veću šansu da ćete dobiti modrice na nadlaktici.

Preporuke odgovarajućih institucija, poput Agencije za javno zdravstvo Engleske, govore da vakcinu možete dobiti ako je vaš antikoagulantni tretman stabilan, prenose mediji. To generalno znači da ste već neko vreme na uobičajenim dozama lekova za razređivanje krvi, odnosno, ako ste na varfarinu, da su vaše provere INR-a (trombotest) ažurne i da je vrednost poslednjeg izmerenog INR-a bio u odgovarajućem obimu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.