Danijel Barenboim diriguje Novogodišnjim koncertom 2022.

BEČ – Novogodišnjim koncertom bečke Filharmonije 2022. dirigovaće iskusni argentinski dirigent Danijel Barenboim.

Bečka Filharmonija je saopštila da je doneta odluka da Barenboim, po treći put, nakon 2009. i 2014. ponovo stane za dirigentski pult prestižnog Novogodišnjeg koncerta.

Barenboim je generalni muzički direktor Berlinske države Opere Unter den Linden, a pored toga je glavni dirigent Berlinske državne kapele, te i rukovodi „Vest istern Divan“ orkestrom.

Argentinac, rođen 1942. u Buenos Airesu, kao potomak ruskih imigranata, ističe da u sebi ima brojne identitete.

„Nisam niti Jevrejin, Argentinac ili muzičar koji živi u Nemačkoj, već se moderan čovek definiše pre svega mogućnostima da ima više identiteta“, poručio je u jednom intervjuu.

Kazao je da, kada dirigujer Bruknerovu simfoniju postaje svesno ili nesvesno Evropljanin, a kada svira na klaviru Tango onda je Argentinac.

Inače Barenboim podsetuje aargentinsko, izraelsko, špansko i simbolično palestinsko državljanstvo.

On će, za dirigentskim pultom, zameniti Rikarda Mutija koji je ove godine imao veoma težak zadatak dirigovanje Novogodišnjim koncertom u uslovima pandemije korona virusa.

Naime, 81. Novogodišnji koncert bečke Filharmonije održana je bez publike, po prvi put u istoriji ovog koncerta koji se već više od 63 godine prenosi uživo u čitav svet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.