U trendu

Danska počela da iskopava tela uništenih vizona

KOPENHAGEN – Danska je u četvrtak počela iskopavanje četiri miliona tela vizona u raspadu, zbog straha da bi mogli da zagade pijaću vodu ili obližnje jezero gde se ljudi kupaju.

U novembru, Danska je uništila sve vizone zbog straha da bi životinje mogle da prenesu mutirani korona virus ljudima, nakon što je novi soj pronađen među krznenim životinjama na jednoj od farmi, prenosi AP.

Strahovalo se da bi mutirani soj mogao da utiče na efikasnost budućih vakcina, a više od 17 miliona je istrebljeno, što je bio veliki udarac za dansku industriju krzna, najveću u Evropi.

Vlada je saopštila da će uništiti vizone, iako nije imala pravo da uništi zdrave životinje, što je, piše AP, „sraman i pogrešan korak zbog kojeg se krenulo u kreiranje političkog konsenzusa za novi zakon“.

Iskopavanje 13 tona mrtvih vizona na dva mesta u zapadnoj Danskoj, lociranoj u blizini jezera za kupanje i izvora pijaće vode koštaće 24,4 miliona dolara.

Stanovnici iz te oblasti su se žalili na potencijalni rizik od kontaminacije, a pre nego što su životinje zakopane, vlasti su tvrdile da ne postoji rizik da dođe do zagađenja podzemnih voda ili zaštićenih oblasti.

„Stanovnicima nisu date prave informacije i vodi preti zagađenje. Sada otklanjamo uzrok zagađenja. Bila je to nesvakidašnja situacija sa velikom nesigurnošću po građane. Sada to ispravljamo“, rekao je ministar poljoprivrede Rasmus Pren, prenosi danski Politiken.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.