U trendu

Danska: Treća doza vakcine i za širu javnost

KOPENHAGEN – Danske zdravstvene vlasti će od sledeće nedelje početi da pozivaju veći broj građana da prime treću dozu vakcine protiv kovida-19, izjavio je danas danski ministar zdravlja Magnus Hojnike.

Pozivi će dobiti pojedinci koji su pre šest i po meseci primili drugu dozu vakcine, i u početku će biti pozivani stariji od 65 godina, zdravstveni radnici i stariji radnici koji su među prvima primili vakcinu protiv kovida-19, dodao je Hojnike, a prenosi agencija AP.

Regulatorni organ Evropske unije za lekove je saopštio da bi oni sa oslabljenim imunološkim sistemom trebalo da kao treću dozu vakcine protiv kovida dobiju vakcinu “Fajzer-Biontek” ili “Moderna”, ali je prepustio državama članicama da odluče da li bi i šira javnost trebalo da dobije dodatnu dozu.

Danska je u septembru počela da daje buster dozu štićenicima staračkih domova i drugima u opasnosti od ozbiljnih bolesti izazvanih virusom.

Nordijska zemlja ukinula je u septembru poslednja ograničenja u vezi sa korona virusom nakon vakcinacije velikog dela populacije.
Do sada je 75 odsto stanovništva vakcinisano, dok je 2,2 odsto Danaca primilo i buster dozu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar