U trendu

Delovanje Bajdena u prvim danima odobrava 61 odsto Ameriknaca

VAŠINGTON – Nakon dve sedmice od početka rada nove administracije, većina Amerikanaca kaže da ima bar malo poverenja u predsednika SAD Džoa Bajdena i njegovu sposobnost da upravlja brojnim krizama sa kojima se suočava nacija, uključujući pandemiju korona virusa.

Ukupno, 61 odsto odobrava Bajdenovo delovanje u prvim danima na dužnosti predsednika SAD, prema novoj anketi Centra za istraživanje javnih poslova Asošieted presa-NORK.

Iako najveći deo podrške Bajdenu pružaju kolege demokrate, oko četvrtina republikanaca navodi da odobrava njegove prve dane na funkciji predsednika SAD.

Čak i u trenutku dubokih nacionalnih podela, ti brojevi nagoveštavaju da će Bajden, kao i većina njegovih prethodnika, možda uživati u periodu „medenog meseca“.

Gotovo svi predsednici u novije doba imali su podršku u proseku od 55 odsto ili više tokom prva tri meseca mandata, prema anketi Galupa, preneo je AP.

Otprilike tri četvrtine Amerikanaca navodi da ima barem neko poverenje u Bajdenovu sposobnost da se nosi sa pandemijom, dok oko četvrtina nema poverenje u njega.

Otprilike četiri od 10 osoba kaže da imaju puno poverenja u Bajdena u vezi s bilo kojim pitanjem u anketi.

Oko dve trećine Amerikanaca navodi da ima bar neko poverenje u Bajdenovu sposobnost da reši ekonomske probelme i radna mesta.

Slično poverenje je dobio i kada su u pitanju zdravstvo, rasni odnosi i klimatske promene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.