U trendu

Delta soj virusa i mere Kine protiv Tencenta podrili berze

HONG KONG – Azijske berze su danas uglavnom u „crvenom“ jer su širenje delta soja korona virusa na ključnim tržištima i mere kineskih vlasti protiv domaćih proizvođača video igara opet uzdrmale poverenje investitora.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, stabilizovao se u popodnevnim satima po azijskom vremenu, nakon pada na početku trgovanja, izveštava Rojters.

Japanski Nikei je potonuo za 0,52 posto. Indeks najlikvidnijih kineskih akcija CSI300, koji je na otvaranju bio u minusu za 0,80 procenata, oporavio se u međuvremenu i prema poslednjim raspoloživim podacima je smanjio gubitak na 0,1 posto. Hongkoški Hang Seng indeks je oslabio za 0,33 odsto tokom popodneva.

Berze u Južnoj Koreji, Tajlandu i Indiji su zabeležile pozitivne rezultate, što je doprinelo oporavku MSCI indeksa.

Akcije kineskog tehnološkog diva Tencent Holdinga su na putu da zabeleže najveći pad u poslednjih 10 godina, a rivalska kompanija NetIz (NetEase) je pala za skoro 16 posto, posle poziva kineskih državnih medija na zauzdavanje igara na mreži.

Australijski referentni indeks S&P/ASX200 povukao se za 0,38 procenata sa rekordnog nivoa koji je dostigao u ponedeljak, kada je amerčka platna kompanija Skver najavila preuzimanje australijske firme Afterpej za 29 milijardi dolara.

Širenje delta varijante kovida iz kineskog primorja na gradove u unutrašnjosti zemlje navelo je vlasti da ponovo pribegnu strogim merama ograničenja kako bi epidemiju stavile pod kontrolu.

Na negativno raspoloženje na tržištima kapitala utiče i stalna zabrinutost investitora zbog pooštravanja kineske regulative u raznim sektorima, poput tehnološkog, fintek i obrazovnog, navodi britanska agencija.

Uprkos aktuelnom padu investicionog raspoloženja, kineski proizvođač električnih vozila Li Auto pokrenuo je danas akciju dvojnog uključenja u prajm listing indekse na berzi u Hong Kongu, gde očekuje da će prikupiti do 1,9 milijardi dolara, prema podacima sa berze.

Na Vol Stritu, industrijski indeks Dau DŽons je noćas oslabio za 0,28 odsto, S&P500 je skliznuo za 0,18 procenata, dok je tehnološki Nasdak Kompozit napredovao za 0,06 posto.

Što se tiče robnih tržišta, cene nafte su danas popodne potonule u Aziji posle prvobitnog uspona, prateći noćašnji pad na trgovanju u Sjedinjenim Državama od 3,3 do 3,6 posto.

Analitičari kažu da je ovakvo kretanje cena „crnog zlata“ posledica nedoumice investitora da li će i u kojoj meru delta soj kovida naškoditi globalnom ekonomskom rastu.

Američka WTI nafta se trguje na nivou od 71,26 dolara po barelu, a severnomorska nafta Brent po ceni od 72,9 dolara za barel.

Neznatno je popustila i spot cena zlata na 1.810,45 dolara po unci, što je za 0,16 posto ispod jučerašnjeg nivoa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.