Demonstranti u Izraelu traže novu istragu protiv premijera Netanjahua

Stotine Izraelaca protestovale su sinoć ispred Vrhovnog suda Izraela u Jerusalimu, zahtevajući istragu protiv premijera Benjamina Netanjahua zbog takozvanog „Skandala s nemačkim podmornicama“ od dve milijarde dolara.

Nekoliko izraelskih biznismena, uključujući jednog koji uživa Netanjahuovo poverenje, i bivšeg komandanta Ratne mornarice su osumnjičeni u tom slučaju korupcije vezanom za kupovinu ratnih brodova i podmornica od nemačkog konglomerata „TisenKrup“(ThyssenKrupp).

Demonstranti, mnogi u automobilima koji su u konvoju stigli sa severa i juga Izraela, nosili su makete podmornica na svojim vozilima dok su prolazili ispred Suda.

Netanjahu kome se već sudi u tri korupcionaška slučaja, ispitivan je, ali nije osumnjičen za „Skandal podmornica“.

Dan Haluc, bivši načelnik Generalštaba, optužio je Netanjahua za skrivanje važnih informacija od bezbednosnih zvaničnika kada je odlučio da kupi podmornice od Nemačke.

Sinoćni protest je održan pošto su ukinuta ograničenja na javne demonstracije uvedena u okviru novih mera izolacije na osnovu kojih se moglo demonstrirati samo na udaljenosti do jednog kilometra od mesta stanovanja.
Lideru Izraela se sudi za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja jer je primao skupe poklone od bogatih biznismena i u zamenu za usluge zahtevao povoljno izveštavanje o sebi i svojoj porodici u medijima.

On je takodje suočen sa nezadovoljstvom zbog odnosa prema krizi tokom pandemije korona virusa i posledicama po ekonomiju.

Nezadovoljni gradjani protestovali su čitavog leta svake nedelje protiv njega.

U septembru su mere izolacije u celoj zemlji uvedene drugi put, što je zadalo još jedan udar ekonomiji ionako teško pogodjenoj pandemijom.
Netanjahu je u sredu izjavio da su te mere snizile stopu infekcije i da će vlada uskoro objaviti plan za strategiju ukidanja ograničenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.