U trendu

Djukanović: Svi koji ruše crnogorski identitet moraće da odgovaraju

Crnogorski predsednik Milo Djukanović izjavio je danas da će oni koji se suprotstavljaju gradjanskoj Crnoj Gori i ruše nacionalni identitet, morati da odgovaraju.

On je za RTV Nikšić rekao da svima koji ruše Crnu Goru „neće biti tesno samo u crnogorskim institucijama već i u Crnoj Gori“, i ocenio da je narastanje ekstremnog nacional-šovinizma sve češća pojava.

Djukanović je rekao da se moraju jasno upozoriti oni koji poziciju vlasti smatraju kao šansu da uništavaju crnogorski identitet, da im to ne može poći za rukom.

„Da sve što rade ostaje vrlo precizno zabeleženo, veoma duboko urezano, i da će za to svi koji rade na tome odgovarati“, rekao je Djukanović.

On je komentarišući izjavu protojereja Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića da u Crnoj Gori ima više vojnika nego sveštenika, kazao da slanje takvih poruka samo opominje da se taj „nesklad mora poravnati“.

„I verovatno ćemo ga prirodno ravnati tako što neće imati mesta u Crnoj Gori za one koji su, za početak, nelegalno u Crnoj Gori“, naveo je Djukanović.

U Crnoj Gori veliki broj sveštenika SPC nema zakonski rešeno pitanje boravka, a mediji su nedavno preneli da je Džomić kazao da u Crnoj Gori postoji 650 „samo crkvenih odbora“ i da okupljaju više od 3.000 ljudi, što je više nego što ima crnogorska vojska.

Djukanović je kazao da, ako neko misli da je došlo njegovih pet minuta da se sada obračunava sa Crnom Gorom, mora znati da se rezultati izbora menjaju.

„I mora znati da nije pametno danas povlačiti neke poteze koji će nas obavezivati kasnije da im kažemo da im neće biti samo tesno u crnogorskim institucijama, nego će im biti tesno i u Crnoj Gori, ako našu otvorenost i gostoprimstvo zloupotrebljavaju da uništavaju ono što su najveće crnogorske nacionalne vrednosti“, rekao je Djukanović.

Djukanović je ponovio da je situacija u Crnoj Gori dramatična, te da je neophodno pooštriti mere protiv korona virusa, ocenivši da je država izgubila kontrolu nad epidemijom i zdravstvenim sistemom.

„Sve je to posledica iskompleksiranog revanšizma nove Vlade koje pokušavaju da svoje politike zasnuju na različitosti i na neutemljenoj kritici prema prehodnicima“, kazao je Djukanović.

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata umrlo 18 osoba, što je najviše od početka pandemije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.