U trendu

Dobitnica Pulicera predvidela koronu, otkriva šta tek sledi (foto)

Od kako je počela pandemija koronavirusa, telefon Lori Geret ne prestaje da zvoni, a mejlovi sa zahtevima za pomoć stižu iz svih krajeva sveta. I ne, Geret nije naučnica niti doktorka medicine, već naučna novinarka i analitičarka koja decenijama prati epidemije i o koronavirusu je, čini se, znala mnogo više od nas, mnogo pre nego što je Vuhan postao ovo što je danas.

U članku o “Kasandrama korone”, koji referiše na antičku proročicu sa ovim imenom, objavljenom u martu na sajtu Vanity Fair, Geret je navedena kao jedna od osoba koje su precizno predvidele da će se pojaviti virus sličan ovom i koji će nam uraditi ono što je uradio SARS-CoV-2. Ipak, neke stvari su i nju šokirale, a u velikom intervjuu za New York Times pričala je o tome šta nas čeka u “novom normalnom” životu posle korone i koji će biti najteži aspekt “buđenja sveta”.

Vakcina u najboljem slučaju iduće godine

“The Coming Plague” (Kuga koja dolazi) je knjiga iz 1994. koju potpisuje upravo Lori Geret, inače analitičarka i bivša saradnica za globalno zdravlje pri Savetu za spoljne odnose SAD. Na pitanje šta dolazi i da li je na vidiku lek protiv kovida 19, Geret je nedvosmislena:

“Nijedan od lekova koje trenutno imamo nije lek. Neophodna nam je vakcina, a ona će se u najboljem slučaju pojaviti iduće godine. U najboljem slučaju. Sigurna sam da  ova pandemija neće biti jedan veliki cunami koji će naglo doći i otići, već će se vraćati u talasima i promeniće način na koji gledamo svet”.

To znači da ćemo drugačije doživljavati značaj putovanja, da ćemo morati da promenimo način na koji koristimo sredstva masovnog transporta. Da više nećemo imati toliko sastanaka uživo. Da nećemo tako lako decu slati na studije u inostranstvo.

Pa da li ćemo ikada ponovo živeti “normalno”, hoćemo li se vratiti na staro?

“Moramo biti svesni da nam se pred očima odigrava veliki istorijski događaj. Da li se Amerika ikada vratila na staro posle terorističkog napada u Njujorku? Ne. Stvorili smo posle toga ‘novo normalno‘. Postali smo antiteroristička država i to je uticalo na svet oko nas. Na sve. Od tad moramo da prolazimo kroz detektore za metal i da ulazimo u zgrade s ID karticama, da ulazimo u avion potpuno drugačije. To će se desiti i sad. Svet se nepovratno seizmički menja u svim svojim aspektima”, poručuje Geret.

“Bogati kreteni biće još bogatiji, a onda će doći bes rulje”

Ono na šta posebno skreće pažnju je produbljivanje socijalne nejednakosti u kojoj će bogati postati još bogatiji, a broj nezaposlenih i siromašnih skočiće višestruko.

“A onda kad izađemo iz svojih ‘zečijih rupa’, i vidimo da ne samo da naši voljeni ili su izgubili posao ili jedva spajaju kraj s krajem, da ne mogu da plaćaju kredite i kirije, a paralelno svi ti kreteni koji su ranije leteli u privatnim helikoperima odjednom lete u privatnim avionima i idu na svoja privatna ostrva i ne zanima ih da li smo mi bezbedni na našim ulicama – e, to mislim da bi moglo da dovede do velikih političkih previranja. Tad ćemo tek videti šta je kolektivni gnev”, kaže Lori Geret.

“Aljkavost predsednika najneprijatnije iznenađenje”

Lori je 1996. dobila Pulicerovu nagradu za izveštavanje o eboli u Zairu, nakon što se početkom devedesetih proslavila praćenjem epidemije side. U stanjima kriza su prethodne tri decenije posezali za njenom ekspertizom iz svih krajeva sveta. Ali ne kao danas, priznaje. Svakog jutra na mejlu čita zahteve iz Argentine, Hong Konga, Tajvana, Južne Afrike, Maroka, Turske… Amerika je posebna priča i baš ju je američki odgovor na pandemiju najviše šokirao.

“Nije me iznenadila razorna moć virusa. Nije me iznenadilo ni to što je Kina umanjivala ozbiljnost situacije. Ni to što su mnoge države reagovale sporo i aljkavo. Ali jednu stvar nisam mogla da predvidim – da će predvodnik u toj aljkavosti biti Sjedinjene Američke Države. Da će Donald Tramp ležerno prihvatiti uveravanja kineskog predsednika Si Đinpinga da će ‘sve biti ok’, pa čak i ohrabrivati ljude da primenjuju neproverene tretmane, da će zbijati šale na račun koronavirusa. A posebno me šokira izostanak bilo kakve dalekosežne strategije za njegovo suzbijanje. Tramp se poneo kao najnekompetentniji mogući šarlatan”, poručuje Geret.

“Struka ne sme da se boji predsednika”

Osvrćući se na uporno ponavljanje da će fokus u preventivi biti “testiranje, testiranje, testiranje”, “Kasandra našeg doba” ovu strategiju smatra prosto – glupom.

“Postoje nekakve zamisli o savršenom testu koji ćemo proizvesti u budućnosti. Ali nećemo nikad napraviti dovoljno brz i efikasan test koji bi na licu mesta mogao da pokaže da li je bezbedno da neka osoba uđe u zgradu ili pristupi nekom skupu. Ključ nije da jurimo to, već da ovladamo što detaljnijim znanjem o virusu, zasnovanim na brojnim najobuhvatnijim studijama o rasprostranjenosti i smrtonosnosti kovida 19 u različitim grupama društva, pa da na osnovu toga, korak u korak s razvojem situacije, političari kroje pravila distanciranja i ponovnog otvaranja koji će biti održivi u svakom smislu. Za to su nam pre svega potrebni stručnjaci koji neće morati da paze na svaku svoju reč da ne bi povredili osetljiv ego predsednika”, zaključuje.

(Dragana Pandurević Jovović, nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar