U trendu

Dobra vest za one koji su preboleli koronu i primili vakcinu

Osoba koja je prebolela kovid-19 i primila je jednu dozu vakcine Fajzer/BioNTech ili Moderna, podjednako je ili čak i bolje zaštićena od nekoga ko nikad nije imao koronavirusnu bolest i dobio je dve doze vakcine, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta Icahn na Mount Sinaju u Njujorku proučavali su uzorke krvi 110 osoba od kojih je 43 bilo zaraženo koronavirusom pre vakcinacije, a 67 nije.

Svi ispitanici primili su ili vakcinu Fajzer/BioNTech ili Moderna koje se temelji na novog tehnologiji informacione RNK.

Utvrdili su da su ispitanici koji su bili zaraženi koronavirusom pre prve doze vakcine “brzo razvili ujednačeni, visoki titar antitela nekoliko dana posle vakcinacije”.

Pojam titar označava koncentraciju antitela.

Naučnici su zatim opet uzimali uzorke i utvrdili da je u danima nakon prve doze vakcine nivo antitela kod onih koji su preboleli zarazu koronavirusom bile 10 do 45 puta veće nego kod onih koji nisu bili zaraženi koronavirusom pre vakcinacije.

Do trenutka kad su primili drugu dozu vakcine nivoi antitela među onima koji su preboleli koronu još su uvek bili šest puta veći nego kod onih koji se nisu zarazili.

“Kod osoba koje su prebolele kovid-19 nije uočen porast titra antitela nakon primanja druge doze vakcine”, napisali su naučnici, što pokazuje da je dodatna doza vakcine od ograničene koristi za osobe koje su pretrpele zarazu.

Nije uočena razlika u proizvodnji antitela između dve doze vakcine.

Tim je proučavao i postoje li razlike u nuspojavama na vakcinu među 230 ispitanika od kojih je deo preboleo kovid-19, a deo nije.

Nisu uočene ozbiljne nuspojave koje bi vodile u hospitalizaciju.

Osobe koje su pre vakcinacije imale već razvijen imunitet na koronavirus, imali su češće blage do umerene nuspojave poput slabosti, glavobolja, groznice i temperature, mišićnih bolova  i bolova u zglobovima.

Ali, tim stručnjaka je upozorio da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.