U trendu

Dodeljene nagrade za Pokretače promena za 2021. godinu

Priznanja „Pokretači promena 2021“ dodeljena su danas gradjanima za napore da poboljšaju živote svojih sugradjana u oblastima kao što su zaštita životne sredine, komunalni problemi, podrška samohranim roditeljima, pomoć mamama, podrška osobama sa autizmom i korišćenje inovatinih tehnologija u odbrani aktivizma.

Ovo priznanje, koje se daje u četiri kategorije, dodeljuje Beogradska otvorena škola, uz podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) od 2019. godine.

U kategoriji „Saradnjom do promene, primeri dobre prakse i uspešne saradnje javnih vlasti i organizacija civilnog društva“, dobitnik nagrade je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije za kampanju za borbu protiv krivolova 2021.

Zahvaljujući inicijativi „Spasite prepelice – prijavite vabilice“ proglašena je zabrana lova na grlice i prepelice do 2025. godine.

U drugoj kategoriji, „Prvi glas gradjana – kampanja koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja pokrenula veliki broj gradjana oko nekog cilja“, nagradjeno je Udruzenje gradjana „Volim Padinjak“ za rešavanje komunalnih problema stanovnika MZ Padinska Skela.

Za kategoriju „Pohod na aktivizam – uspešne inicijative neformalnih grupa“ nagradu je dobio Ženski solidarni front Vranje za humanitarni bal organizovan kako bi se obezbedila sredstva za materijalnu podršku deci i porodicama koje su izgubile radno sposobnog člana usled posledica korona virusa.

U četvrtoj kategoriji „Pokretač promena – za angažman i pokretačku inicijativu pojedinaca koju su podelile dve dobitnice nagrada“, nagradjene su Zvezdana Luković za inicijativu „Nevadjani za Nevade“ – protest protiv izgradnje asfaltne baze u Gornjem Milanovcu i Milica Nikolić, osnivačica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom „Bazi Mili“.

Komitet za dodelu nagrade uručio je i specijalnu zahvalnicu Uniji Treći Beograd, koja se borila za Baru Rava, za najvidljiviju kampanju, udruženju Mame su zakon za odbranu prava mama, predsedniku Udruženja Sigurne staze iz Bora za upotrebu IKT-a u aktivizmu Igoru Veliću i udruženju Jadovnik za doprinos multisektorskoj saradnji.

Nakon dodele nagrada održana je i panel diskusija Otpornosti gradjana u aktivizmu, tokom koje su učesnici panela Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, Milja Vuković, aktivistkinja, Zero & Low Waste Serbia i Doris Rafajlovski, psihološkinja i psihoterapeutkinja pod supervizijom razgovarale o preprekama na koje nailaze aktivisti u svom delovanju – ličnim i kolektivnim.

Godišnja nagrada za „Pokretače promena“ dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni gradjani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju“, a koji podržava USAID.

Taj projekat realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija (BIRN).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar