Dojče banka dodatno reže troškove, višak 18.000 ljudi

FRANKFURT – Dojče banka je saopštila danas da će dodatno smanjiti troškove kako bi ispunila ciljani povratak na staze profitabilnosti 2022. godine, a potvrdila je i ranije najavljeni plan o gašenju 18.000 radnih mesta.

Banka je usred velike unutrašnje reorganizacije pod rukovodstvom glavnog izvršnog direktora Kristijana Zevinga, u oviru kojeg će smanjiti broj zaposlenih za 18.000 i izaći iz vlasničkog učešća u nekim preduzećima, izveštava Rojters.

Cilj nemačkog zajmodavca je povratak profitabilnosti posle pet uzatopnih godina gubitaka, čiji je ukupan iznos dostigao više od 15 milijardi evra (18,2 milijarde dolara).

Zeving je najavilo novu fazu restrukturiranja banke, poručivši zaposlenima u današnjem dopisu da „sada prelazimo iz defanzive u ofanzivu“.

Banka je navela u saopštenju da će do 2022. smanjiti troškove na 16,7 milijardi evra, umesto na 17 milijardi, kako je prvobitno planirala. Razmatra uštede na poslovnom prostoru i putovanjima u okolnostima krize sa koronavirusom.

Sada prognozira prihode od 24,4 milijarde evra do 2022. godine, pri čemu očekuje povećanje prihoda iz sektora investicionog bankarstva za 3,0 posto u periodu od 2018-2022. u odnosu na ranije predviđenih 2,0 procenta. Nasuprot tome, Dojče banka je smanjila projekciju prihoda iz svog korporativnog poslovanja.

Akcije Dojče banke, koje su u martu pale na rekordno nizak nivo, od tada do danas su porasle za oko 38 procenata, a na popodnevnom trgovanju u Frankfurtu ojačale su za 0,6 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.