U trendu

Dr Kon o popuštanju mera: Nema govora o tome

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da do sredine februara nije realno pričati o eventualnom popuštanju mera za sprečavanje širenja korona virusa, jer je i dalje visok nivo aktivnosti virusa, te da ne može ništa unapred da govori.

On je na TV Prva rekao da je izgleda bio u pravu kada je još ranije govorio da o popuštanju mera nema govora do sredine februara jer, kaže, još je vrlo skeptičan, pošto se ne dešava spuštanje broja novozaraženih.

Naveo je da smo jedan dan prošle nedelje imali više od 2.000 novozaraženih, a da smo ranije kada ih je bilo 500 dnevno smatrali da je to visok broj.

Kon kaže da će kriterijum biti blaži kada je reč o produžetku rada ugostiteljskih objekata, od onoga za ublažavanje mere zabrane javnog okupljanja za koju je, napominje, potrebno „ozbiljno spuštanje aktivnosti virusa“.

Naveo je da se ocenjuje da je nivo kolektivnog imuniteta trenutno između 30 i 40 odsto kao posledica zaražavanja, a da vakcinacijom taj nivo raste.

Potrebno je, kaže, da se vakciniše milion i po ljudi u Srbiji da možemo da očekujemo da ne dođemo u situaciju da nam se ponove talasi zaraze kakve smo imali.

„To je tri puta više nego što smo do sada vakcinisali. Jako sam zadovoljan početkom vakcinacije. Očekujemo da ćemo imati vakcine da nastavimo imunizaciju“, kaže Kon, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje širenja korona virusa.

Bez obzira na vakcinaciju, naglašava, i dalje su maske obavezan u javnom prevozu i zatvorenom prostoru.

„Jedini način kada će moći da se skidaju maske u zatvorenom prostoru je kada virusa ne bude u cirkulaciji“, kaže Kon.

Upitan koliko su opasni novi sojevi korona virusa, Kon kaže da je dokazano da ta mutacija povećava sposobnost lakšeg prenošenja, ali da nema dokaza da povećava težinu bolesti, mada ima i takvih nagoveštaja.

Smatra se, navodi, da je posle dve nedelje od druge doze vakcine postignuta puna zaštita.

Na pitanje da li vakcinisani mogu da prenose korona virus, Kon kaže da teoretski ne mogu.

Svi koji su vakcinisani, navodi, biće pozivani na revakcinaciju.

„Svako treba da vodi računa o svom terminu, ako bilo šta izostane treba sam da interveniše“, dodaje Kon.

Upitan o uvođenju kovid pasoša, Kon je rekao da svi vakcinisani dobijaju potvrdu o imunizaciji, a da je pitanje kako će se to međunarodno rešavati.

„Za sada je to tako da je to individualna odluka svake zemlje“, rekao je Kon.

Naveo je da ne može da prognozira kada će kriva zaražavanja opadati s obzirom na nove sojeve.

„Kada očekujem? Ne znam odgovor, jer potencijal novog virusa je iznenadio mnoge u Zapadnoj Evropi. Ne bih voleo da iznenadi nas. Moramo i dalje da pratimo situaciju i nosimo maske“, zaključio je Kon.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.