Dr Kon o ulasku u Srbiju iz inostranstva: Test će koštati više od 6.000 dinara

Krizni štab bi danas trebalo da donese odluku o načinu ulaska u Srbiju iz inostranstva, kako za domaće građane, tako i za strance.

– Biće preduzete mere za sve one koji dolaze iz inostranstva. Kada se ulazi u Srbiju svi će morati da imaju test star najviše 72 sata. Ako se radi o našem državljaninu moraće u samoizolaciju 14 dana ako nema rezultate, ako uradi test i dobije rezultat onda mu se ta mera ukida – objasnio je dr Predrag Kon u Jutarnjem programu TV Prva.

On je dodao da 12 laboratorija može da radi testove.

– Radiće se PCR test koji direktno pokazuje prisustvo virusa, iz brisa. To je najpouzdaniji način. Ko neće od naših ljudi da se testira i neće da plaća, on će se odlučiti za samoizolaciju. Šest hiljada dinara je cena bez usluge. Privatnici treba da dobiju odobrenje ako se na tako nešto pristane, da urade validaciju i dokažu da su sposobni. Oni mislim da mogu da rade brze testove – rekao je Kon.

Kako je dodao dr Kon “sada kada se otvaramo važno je da imamo mere koje će sprečiti povratak virusa”.

– Realno nije moguće u potpunosti sprečiti širenje virusa. Međutim, mi možemo da ga smanjimo koliko je god moguće.

Kako je juče rekao dr Kon na konferenciji za štampu u Palati „Srbija“, pravila prilikom odlaska u inostranstvo zavisiće isključivo od zemlje u koju se putuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.