Dr Kon otkrio koliko će nove mere biti na snazi

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da smo u nedelji maksimuma kada je reč o porastu broja novozaraženih od virusa korona.
„Posle ove nedelje možemo da očekujemo da ćemo, sa primenom mera, postupno osetiti smanjenje registrovanih slučajeva“, rekao je doktor Kon.

Dr Kon je istakao da, ako se nove mere budu poštovale, ostaje samo teoretska mogućnost da dođe do povećanja broja obolelih.

On je naveo da su sve mere oročene na 14 dana, a da će se posle toga videti da li ima potrebe i za nekim novim, ali je dodao da se nije razmatralo koje bi to mere bile.

Dr Kon je ukazao da je intenzitet prenošenja virusa u Beogradu visok od samog početka, ne samo u junu mesecu već od početka epidemije.

„Najosnovnija mera je nošenje maski uz kažnjavanje. Ta mera sprečava transmisiju virusa u zatvorenom prostoru. Biće ograničenje na 100 ljudi u zatvorenom prostoru i na 500 na otvorenom. Kafići će raditi do 23 časa u Beogradu, a noćni klubovi biće zatvoreni, ali je doneta posebna odluka da budu zatvoreni posle 23 sata. Mere su oročene na 14 dana i pratiće se njihov doprinos u smanjenju prenošenja virusa“, kazao je dr Kon za RTS, a prenose Novosti.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.