U trendu

Dr otkriiva UBEDLJIVO najbolji položaj za obolele od kovida (video)

Pulmolog dr Dragana Jovanović izjavila je u “Probudi se” da nas je sve iznenadilo da koronavirus toliko aktivan i da se ovako širi tokom letnjih meseci. Ona je navela da očigledno jako malo znamo o ovom virusu i o tome koji je najadekvatniji način za lečenje.

“Pre nekoliko dana izašao je članak koji protvrđuje nešto što mi pulmolozi smatramo jako bitnim, a to je da oboleli od kovid virusa, odnosno pneumonije kovid, treba da zauzimaju sedeći položaj u postelji, ne treba da leže na niskom uzglavlju, naprotiv. Očigledno da je u tom položaju daleko bolja razmena kiseonika”, navela je dr Jovanović.

Ona je rekla da je ovaj virus sličan SARS-u, ali da se razlikuje od ostalih respiratornih virusa, po vrlo teškom kliničkom toku i da još ne znamo kakve sve posledice ostavlja.

“Vrlo često pacijenti koji preležu kovid pneumoniju imaju posledice u smislu fibroze pluća, oživljavanja pluća. Ne postoje podaci o dugoročnim posledica. Sama klinička slika, kada izađu iz infekcije, dugo su malaksali, nemaju snage. Obično je, u većini slučajeva, potrebno par meseci da bi se čovek normalno osećao”, izjavila je dr Jovanović i dodala da je za izlečene od kovida opravdano da mesec dana budu fizičkih napora.

O upozorenjima da najmlađi pacijenti sve češće imaju kliničke slike kao stariji, ona navodi da su u Velikoj Britaniji viđani teži oblici.

“Žene ređe imaju te teške oblike, a za mlađe će tek da se vidi kako se ponašaju u našoj populaiciji. Uvek postoje razlike u tome između zemalja, rasa, pola…”, rekla je ona i dodala da, na primer, Afroamerikanci neretko imaju teže oblike kovida.

Dr Jovanović je rekla da postoje podaci od početka epidemije da populacije koje se redovno vakcinišu BCG vakcionom imaju i manji broj obolelih i manje teške kliničke oblike.

“I mi bi trebalo da budemo ta populacija, koja ima takvu malu prednost. Ta vakcina se zadržala kod nas, za razliku od nekih drugih zapadnih zemalja”, navela je ona.

(nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.