Dragi u parlamentu: Italija čvrsto u zoni evra

RIM – Mandatar za sastav nove italijanske vlade Mario Dragi obratio se danas ekspozeom članovima parlameta od kojih očekuje podršku za program njegove vlade.

Dragi je rekao da su osnove od kojih polazi svaki program njegove vlade pripadanje zoni evra koji je, po njegovim rečima, bespovratni proces, a to znači, navreo je, sve veću integraciju u Evropsku uniju.

Za Program obnove, odosno upotrebu 209 milijardi evra koje je Italija dobila za oporavak od korona krize, Dragi je rekao da će osnova biti ono što je napravila predhodna vlada Dzuzepe Kontea.

Bivšem premijeru Konteu Dragi je zahvalio za odličan posao koji je obavio suočavajući se sa krizom koju Italija nije imala još od početka Drugog svetskog rata.

Među prioritete svoje vlade Dragi je stavio je povratak učenika u škole.

Ocenio je da je nastava na daljinu pomogla da deca ostanu uključena u obrazvoni proces, ali da je to nedovoljno i da uz jačanje anti-kovid mera treba obezbediti povratak dece u škole na direktnu nastavu.

Jedan od glavnih zadataka njegove vlade, rekao je premijer, biće sprovođenje masovne vakcinacije kako bi se sprečilo da novi sojevi korona virusa unište ili umanje efekte dosadašnjih napora u borbiu protiv pandemije.

Premijer je potvrdio da će svi zaposleni biti zaštičheni, i da će raditi na smanjenju jaza u platama između muškaraca i žena, za isti posao koji obavljaju.

Nakon izlaganja premijera uslediće diskusija, a večeras i glasanje o poverenju.

Nema dileme da li će premijer Mario Dragi imati potrebnu većinu, jer su već pred ovu sedmicu koalicione stranke i desnog i levog centra, koje učestvuju u vladi, najavile da će glasati “za”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.