U trendu

Dramatičan uticaj sankcija na Severnokorejance

NJUJORK – Severna Koreja nikada nije bila više izolovana od međunarodne zajednice nakon što je preduzela drakonske mere u sprečavanju širenja korona virusa, izjavio je Tomas Ohea Kintana, nezavisni istražitelj UN za tu zemlju i upozorio da su sankcije imale „dramatičan uticaj na ljudska prava“ i život običnih građana u toj zemlji.

Ohea Kintana je pred Komitetom za ljudska prava Generalne skupštine UN i na ranijoj konferenciji za novinare predočio da se Severnokorejci suočavaju sa nestašicom hrane i kolapsom normalnog života, a najugroženija su deca i stariji koji su u opasnosti od gladovanja, prenosi AP.

On je rekao je izrazio duboku zabrinutost zbog razmera nestašice hrane i gladi u zatvorskim logorima za političke osuđenike.

Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) zatvorila je svoje granice kako bi sprečila pandemiju, a Ohea Kintana upozorava da će to imati „poguban uticaj“ na pravo ljudi na zdravlje jer, kako je istakao, zdravstvena infrastruktura DLRK pati zbog nedovoljnih ulaganja i kritičnog nedostatka medicinskih zaliha.

On je ocenio da je severnokorejski lider Kim Džong-un prepoznao „tmurnu“ situaciju sa hranom i da ulaže u napore da spreči gladovanje u zemlji.

DNRK je odbacila ponudu vakcine iz programa Svetske zdravstvene organizacije COVAX, ali prema rečima Kintane u toku je diskusija o tome da li bi međunarodna zajednica trebalo da ponudi Severnoj Koreji potpunu vakcinaciju stanovništva.

On je istakao da je trgovina DNRK sa Kinom dala Severnokoreancima priliku da „prežive i zarade“.

U svom izveštaju Generalnoj skupštini, istražitelj UN Tomas Ihea Kintana je preporučio odboru Saveta bezbednosti koji nadgleda sankcije protiv DNRK zbog nuklearnog programa Pjongjanga da bi „trebalo da ponovo proceni režim sankcija u ovim okolnostima i da ih ublaži prema potrebama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.